Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Putin: RUSIJA MORA BITI LIDER u vojno-tehničkoj oblasti

Foto: kremlin.ru

Putin: RUSIJA MORA BITI LIDER u vojno-tehničkoj oblasti

​Rusija u doba tehnoloških promena mora da obezbedi svoju lidersku poziciju u vojno-tehničkoj oblasti, izjavio je predsednik Rusije.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

„Danas, u doba burnih tehnoloških promena u svetu, moramo da obezbedimo lidersku poziciju i neospornu prednost Rusije u vojno-tehničkoj oblasti. Mi to možemo da učinimo i sigurno ćemo to i učiniti“, rekao je Putin na vojnoj konferenciji o rezultatima specijalne operacije u Siriji.

„Ovo će omogućiti ne samo da se naprednim oružjem opreme naša vojska i mornarica, već i da se razvija vojno-tehnička saradnja sa drugim državama i da se ojača pozicija Rusije na svetskom tržištu savremenih tehnologija — i odbrambenih i civilnih“, istakao je on, a prenosi Glas Moskve.

Putin je dodao da usvojeni državni program za naoružavanje obezbeđuje opremanje trupa udarnim i izviđačkim sistemima nove generacije, a udeo savremenog naoružanja u vojsci je skoro 60 odsto.

„Poslednjih godina sistematski smo sprovodili program obnove naoružavanja vojske i mornarice. Sada je udeo savremenog naoružanja skoro 60 odsto — 59,5 odsto. Ministarstvo odbrane saopštilo je da je praktično 94 odsto opreme u bazama u ispravnom stanju, rekao je Putin.

Putin je istakao da Rusija sada mora da načini „kvalitetan korak unapred“.

„Za rešavanje ovog zadatka nedavno je usvojen državni program naoružanja do 2027. godine. Radi se o opremi trupa udarnim i izviđačkim sistemima naoružanja nove generacije“, naveo je Putin.

Predsednik je naglasio da su ruske konstruktorske i naučne škole više puta pokazale sposobnost da ponude rešenja koja godinama, čak i decenijama, prevazilaze najbolje strane pandane.