Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Putin: Rusija spremna da gradi vanblokovski sistem bezbednosti

Foto: gazeta.ru

Putin: Rusija spremna da gradi vanblokovski sistem bezbednosti

Naši ocevi i dedovi su pobedili moćnog, nemilosrdnog neprijatelja pred kojim su ustuknule mnoge zemlje. Upravo je sovetski narod doneo slobodu drugim narodima, upravo se naš vojnik osvetio nacistima, izjavio je Putin na obeležavanju Dana pobede

Svet
Izvor: Tanjug

Rusija je spremna da radi na izgradnji vanblokovskog sistema bezbednosti, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin obraćajući se građanima povodom Dana pobede, te upozorio da je civilizacija danas ponovo suočena sa surovošću i nasiljem.

Čestitajući im 71. godišnjice pobede nad fašizmom, Putin je upozorio na porast terorizma koji je, kako je rekao, postao globalna pretnja.

- Mi smo dužni da pobedimo to zlo. Rusija je otvorena za objedinjavanje napora sa drugim državama, spremna da radi na izgradnji savremenog vanblokovskog sistema medunarodne bezbednosti - naveo je ruski predsednik.

On je istakao da su ruski vojnici i komandiri „dokazali da su dostojni naslednici heroja Velikog otadzbinskog rata i da cašću brane interese domovine.

- Siguran sam da se danas veterani ponose svojim unucima i praunucima, oni ih neće izneveriti i uvek će se rukovoditi velikom pobedom, podvigom plemenitog pokolenja pobednika. Čestitam vam praznik, dan Velike pobede - rekao je Putin.

Putin je istakao da je to "svečanost u kojoj su se ujedinili radost, sećanje i tuga" prenosi Sputnik.

- Deveti maj je državni i veoma lični porodični praznik. On je postao simbol svetog srodstva Rusije i njenog naroda. I u takvom jedinstvu, predanosti otadzbini leži naša snaga, sigurnost i dostojanstvo - rekao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da njegov narod objedinjuje "duboko osećanja prema našim očevima, dedovima i pradadovima".

Putin je minut ćutranja najavio rečina:

- Danas iskreno zahvaljujemo onima koji su u stroju, koji su tu pored nas i ne krijemo pri tom svoj ponos i suze. Klanjamo se svetlom sećanju sinova, kćeri, očeva, majki, dedova, muzeva, žena, brače, sestara, saboraca i prijatelja. Svima ko se nije vratio iz rata, svima koji više nisu s nama.

On je kazao da će Veliki otadžbinski rat zauvek ostati sveti podvig ruskog naroda, te da je on bio čitava epoha za našu zemlju, a u podvizima boraca sa fronta i radnika u pozadini iskazana je istinska i životna snaga Rusa.

- Naši ocevi i dedovi su pobedili moćnog, nemilosrdnog neprijatelja pred kojim su ustuknule mnoge zemlje. Upravo je sovetski narod doneo slobodu drugim narodima, upravo se naš vojnik osvetio nacistima i njihovim saradnicima za milione žrtava, za sve surovosti i zlodela u našoj zemlji - rekao je Putin.