Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PUTIN: Samo domaće komponente u ruskoj vojsci!

Foto: Ministarstvo odbrane RF

PUTIN: Samo domaće komponente u ruskoj vojsci!

Predsednik Rusije Vladimir Putin na sednici vojno-industrijskog kompleksa pozvao je da se obezbedi tehnološka nezavisnost perspektivnih vojnih kompleksa od inostranih komponenata.

Svet
Autor: Glas Moskve

„Jedan od prioritetnih zadataka za konstruktivni biro, istraživačke institucije, vojna preduzeća, ostaju izrade perspektivnih modela naoružanja i vojne tehnike koje određuju borbenu moć ruske vojske. Važno je osigurati tehnološku nezavisnost proizvodnje takvih proizvoda od stranih elemenata“, rekao je Putin.

Udeo visokotehnoloških proizvoda civilne i vojne namene do 2025. godine treba da poraste sa 16 na 30 odsto, rekao je Putin.

„Posebno ga raduje to što tempovi rasta proizvodnog rada u integrisanim strukturama iznose prosečno 8,8 odsto, dok plate radnika rastu manjim tempom od proizvodnog rada. Međutim, nivo proizvodnog rada naših preduzeća za sada je još značajno manji od inostranih konkurenata“, rekao je predsednik.

Šef države je naveo potrebu stvaranja jedinstvene informacione baze naučno-istraživačkog rada i konstruktorskih radova, kao i rezultate intelektualne delatnosti i konstruktorske dokumentacije na proizvode vojne namene. Prema njegovim rečima, sada ovi podaci nisu sistematizovani i nalaze se kako kod naručioca, tako i kod glavnog isporučioca, prenosi portal Glas Moskve.