Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Putin zaronio u LEDENU BOGOJAVLJENSKU VODU

Foto: yandex.ru

Putin zaronio u LEDENU BOGOJAVLJENSKU VODU

​„Na Bogojavljenje Putin je odslušao deo liturgije i učestvovao u bogojavljenskom kupanju na jezeru Seliger“, rekao je Peskov.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

On je dodao da je Putin otišao u Tversku oblast, gde je posetio muški manastir Nilo-Stolobenska pustinja.

Peskov je dodao da ovo nije prvi put da ruski lider učestvuje u bogojavljenskom kupanju, prenosi Glas Moskve.

Ruski običaji na Bogojavljenje

Bogojavljenje je jedan od glavnih praznika koji slave pravoslavni hrišćani 19. januara i posvećen je danu kada je Jovan Krstitelj, u vodi reke Jordan krstio Isusa Hrista.

Određeni običaji i tradicija u vezi sa ovim praznikom u Rusiji, preživeli su još od davnina pa do današnjih dana.

Kada se završi "12 čarobnih dana", odnosno period oko Nove godine i Božića, koji se od u Rusiji zove Svjatki, kuća se po tradicija čistila, sklanjala se slama koja je od Božića stajala po ćoškovima, a preostali hleb i pecivo su se davali domaćim životinjama.

Osim toga, tradicionalno se svetila voda, a nije bilo važno da li je to voda iz crkve ili bunara i izvora. Ako bi bila u pitanju reka, narod bi bušio rupu u ledu, odnosno pravio takozvani "prorub", posle čega bi sveštenik svetio vodu u reci, spuštajući tom prilikom krst u vodu.

Smatralo se da je posebno korisno i važno odmah nakon spuštanja krsta u vodu, ili zaroniti u ledeni "prorub" ili makar umiti se hladnom vodom kako bi se sa tela uklonilo sve što je "prljavo i pokvareno".

Poneki hrabri i odvažni, ne plašeći se mraza, skakali su u osveštanu vodu u "prorubu", a ostali narod je zahvatao svetu vodu i njom prskao kuću i domaćinstvo, verujući da će rod biti bolji. Takođe, verovalo se da će žena lakše podneti porođaj, ako popije dosta svete vode.

Sam proces osveštavanja vode na Bogojavljenje, oduvek se, još u staroj Rusiji pažljivo čuvao od svake nečiste sile, čak se i u rupu u ledu - "prorub" pucalo iz oružja, kako bi se oterali "zli dusi". Voda zahvaćena iz reke nakon što je osveštana, čuvala se u kući čitave godine.

Takođe, verovalo se da je oko Bogojavljenja dobro krštavati decu.

Možda najinteresantniji od svih je običaj da su se na Bogojavljenje po ruskim selima predstavljale devojke koje su stasale za udaju- "neveste" ili "slavušnice". Običaj se, zavisno od regiona, drugačije nazivao- "izbor neveste", "stajati na snegu", "velika parada nevesti"...

Na Bogojavljenje bi se sva omladina lepo oblačila, a devojke bi posebno rumenile svoje obraze.

Ovim povodom bi u veće oblasne gradove iz manjih susednih sela dolazile "slavušnice" i mladići koji su imali nameru da se ožene u toku godine koja je nastupila.

U modernoj Rusiji, obeležavanje velikog praznika, Ruska pravoslavna crkva organizuje uz pomoć nadležnih državnih institucija poput Ministarstva za vanredne situacije.

Mere opreza su neophodne, jer se prema dugogodošnjim meteorološkim merenjima, temperatura vazduha oko praznika Bogojavljenje spušta do 25. podeoka u minusu na skali Celzijusa.

Vernici se zato pozivaju da u osveštanu ledenu vodu zaranjaju samo na onim mestima, koja su za to predviđena i gde dežuraju stručnjaci nadležnih službi. Običaj je da vernik tru puta zaroni u ledenu vodu i time sa sebe skine sve grehe.

Povodom Bogojavljenja, u noći sa 18. na 19. januar, u Rusiji je bilo opremljeno više od 3 hiljade mesta za tradicionalno kupanje u ledenom prorubu.

Više od milion vernika se svake godine spušta u ledeni prorub povodom velikom praznika.