Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Putinov predlog o novoj vrsti civilnog aviona POMERA GRANICE:

Foto: kremlin.ru

Putinov predlog o novoj vrsti civilnog aviona POMERA GRANICE:

​Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je da se napravi civilna verzija supersoničnog aviona na osnovu Tu-160.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Putin je tu ideju izneo nakon što je prisustvovao demonstraciji leta novog supersoničnog strateškog aviona Tu-160 „Petar Dejnekin“.

„Treba napraviti civilnu verziju“, rekao je ruski lider.

„Zašto je prestala proizvodnja Tu-144 — avionska karta bi trebalo da odgovara prosečnoj plati u zemlji. A sada je situacija drugačija. Sada su se pojavile velike kompanije koje bi mogle da iskoriste taj avion“, dodao je on.

Predsednik je istakao da se brže leti do Njujorka nego od Kalinjingrada do Vladivostoka.

Direktor Ujedinjene avio-korporacije Jurij Sljusar odgovorio je Putinu da korporacija već ima projekat sličnog supersoničnog civilnog aviona.

Unapređeni avion Tu-160 „Petar Dejnekin“ će igrati veliku ulogu u jačanju ruske nuklearne trijade u vazduhu, izjavio je ruski predsednik.

„Čestitam vam svima. Ovo je ozbiljan korak u razvoju visokotehnološke oblasti i jačanju odbrambene sposobnosti zemlje, jer je to jedan od elemenata naše nuklearne trijade u vazduhu. Ovo je veoma značajna stvar“, istakao je Putin na sastanku sa radnicima fabrike aviona.

Tu-106M je najveći avion sa promenljivom geometrijom krila i jedna od najmoćnijih borbenih letelica na svetu. Godine 2015. objavljena je odluka o nastavku proizvodnje strateškog aviona u fabrici aviona u Kazanju.