Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PUTINOV PRVI AUTO bio "Zaporožac", evo šta je sve vozio posle

Foto: sputnjiknews.com

PUTINOV PRVI AUTO bio "Zaporožac", evo šta je sve vozio posle

Ruski predsednik Vladimir Putin veliki je ljubitelj automobila.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Kad god je u mogućnosti seda za upravljač nekog od svojih ljubimaca na četiri točka, bilo da je reč o nekoj limuzini Volga ili legendarnom terencu Lada Niva.

Pre nekoliko godina vozio je čak i Renaultov bolid Formule 1. Putin nije za upravljačem samo u slobodno vreme nego je jednom prilikom lično vozio bivšeg japanskog premera Jošira Morija automobilom u sklopu predsedničke povorke.

U intervjuu za rusku Gazetu Putin je izjavio da je – pored domaćih automobila Lada i Volga – svojevremeno bio veliki poklonik Nisana i motocikala Kavasaki.

Malo je poznato da je ruski predsednik došao do prvog automobila... uz pomoć sreće! Naime, njegova majka dobila je na lutriji 1972. godine – automobil ZAZ-968, čuveni Zaporožac, piše Glas Moskve.

"Živeli smo skromno, ali su moji roditelji odlučili da ne prodaju Zaporožac. Dali su ga meni na korištenje. Stalno sam bio u malom automobilu i čuvao ga kao oči u glavi. Jer, kako bih ga popravio ili zakrpio da mu se nešto dogodi", napisao je u svojoj autobiografiji.

Početkom ovog milenijuma Putinov Zaporožac je resturiran i vraćen prvom vlasniku. Na snimku se vidi Putin dok, prilikom jednog "susreta na najvišem nivou", tadašnjem američkom predsedniku Džordžu V. Bušu pokazuje svoj prvi automobil.

Bila jednom jedna „volga“

Kada je bivši američki predsednik Džordž Buš doputovao u Moskvu 2005. godine, Putin ga je provozao u svojoj „volgi 21“. Tom prilikom je ponudio Bušu da sedne za volan, što je američki predsednik oberučke prihvatio.

„Daje mi časove vožnje“, našalio se tada Buš.

Putinmobil

Putin se svaki dan vozi na posao blindiranom limuzinom marke „Mercedes“. U pitanju je model „S600 gard pulman“, koji, bez ikakve sumnje, odgovara svim bezbednosnim potrebama predsednika.

Ruku na srce, Putin veoma retko samostalno upravlja ovim automobilom.

Niva

Ruski predsednik je 2009. godine izjavio da je svoju garažu popunio i jednom „nivom“. Tom prilikom predložio je jednom novinaru da proba automobil. Čim je novinar seo za volan, foto-reporteri su opkolili automobil da ga slikaju.

„Bolje je da se odmaknete, u pitanju je ozbiljan auto“, rekao je tada Putin.

Stiže "Kortež"

Putin je nedavno testirao limuzinu „prototip A“ ruske proizvodnje za najviše zvaničnike države, koja je razvijena u okviru ruskog projekta „Kortež“.

Projekat „Kortež“ podrazumeva izradu modela niza reprezentativnih automobila — limuzina, putničkih automobila, terenaca i minivena za državne zvaničnike, čija serijska proizvodnja će biti pokrenuta 2018. i 2019. godina.