Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PUTINOVA POSETA DALEKOM ISTOKU izazvala divljenje svetskih medija

Foto: polit.ru

PUTINOVA POSETA DALEKOM ISTOKU izazvala divljenje svetskih medija

"Trijumfalna poseta", "Demonstracija rastuće snage" i čak "Putinov vihor" - glasili su naslovi svih vodećih svetskih publikacija.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

A sve ove reakcije je izazvala poseta ruskog predsednika Bliskom Istoku.

Činjenica da će Putin za samo nekoliko sati imati vremena da poseti svoje glavne saveznike u istočnom Mediteranu, poseti Siriju, Egipat i Tursku i čak dovrši "sirijsku kampanju" ruskih trupa - nije očekivao niko, navodi Glas Moskve.

"Vladimir Putin je posetio svoje nove saveznike na Bliskom istoku, pokazujući da uticaj Rusije u regionu raste, a uloga Sjedinjenih Država i dalje opada", navodi američko izdanje “The New York Times”.

"U suprotnosti sa eskalacijom konflikta među arapskim liderima izazvanim odlukom Donalda Trumpa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, Vladimir Putin jača svoju prednost kako bi vratio uticaj Rusije na Bliskom istoku", piše “Bloomberg”.

Palestinsko-izraelski sukob, za koji zapadna štampa krivi Trampa, stvarno je postao jedna od važnih tema razgovora i ruskog predsednika.

Vladimir Putin je razgovarao o ovom problemu sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

"I Rusija i Turska veruju da odluka američke administracije da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i prebaci američku ambasadu tamo ne pomaže u rešavanju situacije na Bliskom istoku. Naprotiv, ona destabilizuje već tešku situaciju u regionu. Zapravo, perspektive palestinsko-izraelskog mirovnog procesa mogu se prekinuti", rekao je ruski lider.

Problem će se rešiti sutra u Istanbulu, gde će se održati samit Organizacije islamske saradnje. I Rusija će, kao zemlja posmatrač definitivno učestvovati u tome. Ali ipak glavna stvar na ovom putu, bar za Ruse, bila je završetak "sirijske operacije".

Vraćanje ruskih vojnika u svoju domovinu već je počelo. To je izjavio ministar odbrane Sergej Šojgu. On je precizirao da će tačni uslovi za povlačenje trupa zavisiti od situacije.