Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PUTINOVE NAJBOLJE IZJAVE sa ekonomskog foruma

Foto: kremlin.ru

PUTINOVE NAJBOLJE IZJAVE sa ekonomskog foruma

Ruski predsednik Vladimir Putin u više navrata je bio primoran da pribegne ironiji na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Pored uporne američke novinarke koja je na sve načine htela da isprovocira Putina, drugi novinari su takođe imali poteškoća da dođu do novih pitanja, pa su stavili fokus na navodno mešanje Rusije u američke izbore,piše Glas Moskve.

“Bez tajnih dogovora”

Nije bilo nikakvih tajnih sporazuma između ruskog ambasadora u SAD i Trampove administracije - morao je da podvuče Putin.

“Moj odgovor je - ne… Nikakvi razgovori nisu ni započeti”, rekao je ruski lider i dodao da je iznenađen pompom koja se stvara oko rada ruskih diplomata u Americi, nazivajući optužbe na račun Moskve - delirijumom.

On je u jednom trenutku i podsetio prisutne šta je zapravo posao ambasadora u stranim zemljama.

“Dakle, ambasador se sreće sa nekim. A šta ambasador treba inače da radi? To je njegov posao, on je plaćen za to. On mora da se upoznaje, sreće, razmatra otvorena pitanja, sklapa sporazume. Šta bi drugo trebalo da radi u toj zemlji?”, upitao je Putin.

“Don't worry, be happy”

Panika u okruženju zbog nekih odluka koje je Tramp doneo postala je predimenzionirana, primetio je Putin na forumu.

Komentarišući odluku američkog predsednika da se povuče iz klimatskog sporazuma u Parizu, Putin se našalio da sada za svaki problem sa meteorološkim uslovima možemo kriviti “američki imperijalizam”.“Usput, trebalo bi da zahvalimo predsedniku Trampu. Čuo sam da danas pada sneg u Moskvi, a ovde je eto kišno i veoma hladno. Sada za sve to možemo okriviti njega i američki imperijalizam”, našalio se ruski lider i dodao “Ali nećemo to učiniti”.

Govoreći o istom klimatskom sporazumu, Putin je rekao da on stupa na snagu 2021. godine, pa ako svi budu radili konstruktivno, može doći do rešenja - a zatim se prebacio na engleski i dodao: “Don't worry, be happy”.

“Za sve su krivi Jevreji…”

“Oni koji optužuju Moskvu za poraz Demokratske stranke na prošlogodišnjim izborima u SAD ponašaju se kao oni kojima su Jevreji krivi za sve”, rekao je ruski predsednik.

"Najlakše im je reći: “To nije naša greška, Rusi su krivi, mešaju se u izbore ...“ To me podseća na anti-semitizam, kada je sve bila “greška Jevreja”.

“Dajte im pilulu!”

Kada je po ko zna koji put upitan da komentariše situaciju koja okružuje ruske diplomate u Americi, Putin je reagovao prilično emotivno, rekavši da je umoran od histerije koja u SAD nikako da prestane.“Trebali vam neka pilula? Da li neko ima pilulu? Dajte im pilulu! Ozbiljno sad”, rekao je vidno iznervirani Putin.

“Sede nam na glavama i žvaću žvake”

Ruski predsednik se takođe osvrnuo na mešanje zapadnih medija u unutrašnje stvari Rusije.

“Pogledajte svoje kolege šta rade ovde”, rekao je Putin obraćajući se novinarki NBS Megin Keli.

“Oni su udubljeni u našu unutrašnju politiku, sede nam na glavama, mlataraju nogama i žvaću žvake. Zabavljaju sami sebe. To je sistemski, nepristojno i neceremonijalno mešanje u našu unutrašnju politiku i to traje dugi niz godina, a tako isto i na diplomatskom nivou”.

“Koristi teroriste danas, sutra će se boriti protiv tebe”

Osvrćući se na sirijsko pitanje, ruski predsednik je rekao da sukob na Bliskom istoku ni na koji način ne treba da se koristi kao sredstvo za rešavanje nečijih gorućih političkih problema.“Ponekad vidimo takve pokušaje u Siriji”, rekao je Putin objašnjavajući da se snage u zemlji koriste od strane drugih zemalja za borbu protiv Asada.

“Vi ih koristite danas, a nikad se ne zna šta će se sutra desiti vama. Možda se okrenu protiv vas… Pa Al-Kaida je u jednom momentu stvorena da se bori protiv Sovjetskog Saveza u Avganistanu, ali je ista Al-Kaida nešto kasnije pogodila Ameriku 11. septembra”, podsetio je Putin.