Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PVO TOP "ŠILKA": U službi Rusije pola veka

Foto: Tass

PVO TOP "ŠILKA": U službi Rusije pola veka

ZSU-23-4 Šilka je samohodno protivavionsko oruđe sa 4 topa kalibra 23 mm, prvobitno proizvedeno u Sovjetskom Savezu. Razvijeno je 1960-ih godina kao zamena za oruđe ZSU-57-2.

Svet
Izvor: Glas Moskve

Šilka ima radar za kontrolu gađanja što mu omogućuje delovanje u svim vremenskim uslovima i noću protiv niskoletećih aviona i helikoptera.

I upravo je preciznost u borbi protiv niskoletećih i bliskih ciljeva bila važan faktor koji je doprineo da se „Šilka“ uvede u eksploataciju.

Sistem ZRK-23-4 uveden je u eksploataciju 1962, pet godina pre američkog „Vulkana“ i predstavljao je pravu revoluciju u oblasti PVO. Anatolij Djakov, penzionisani pukovnik sovjetske armije, u svojim memoarima je napisao: „Današnji oficiri ovakve autonomne sisteme uzimaju zdravo za gotovo, ali ti sistemi su šezdesetih godina predstavljali vrhunac inženjerske dovitljivosti”.

Vozilo ima 2000 granata za topove. Najveći horizontalni domet je 7 km, vertikalni 5.1 km. Efikasni vertikalni domet je 1.5 km, a za ciljeve na zemlji efikasni horizontalni domet je 2.5 km, piše portal Glas Moskve.

Može da se nišani vizuelno ili pomoću radara koji automatski prati mete i podatke šalje u računar gde se generišu koordinate za otvaranje vatre. Kada je vozilo u pokretu, ugao nagiba topovske cevi takođe se automatski.

Radar je dobro zaštićen od interferencije, ali ima mali domet od svega 10-20 kilometara, zavisno od vremenskih uslova.