Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RAKETA "ŠKVAL": Dugo čuvana misterija Rusije

Foto: Sputnik

RAKETA "ŠKVAL": Dugo čuvana misterija Rusije

Ruska raketa „škval“ (vihor), namenjena za gađanje ciljeva pod vodom i uništavanje podmornica.

Svet
Autor: Glas Moskve

Razvijena jos 1977. godine za sovjetsku mornaricu, ova rakte se dugo nalazila pod velom tajne. Javnost je za nju konačno saznala 2000. godine nakon špijunske afere kad je bivši američki oficir mornarice Edmond Poup osuđen u Rusiji zbog pokušaja da dođe do tajnih podataka o ovom oružju.

„Škval“ nad površinom vode kreće nalik torpedu, pri čemu stvara „vazdušni džep“, umanjujući time trenje. To „škvalu“ omogućava bukvalno da proleti iznad vode brzinom većom od 380 kilometara na čas, piše portal Glas Moskve.

Bio je dvostruko brži od tradicionalnih torpeda koji su bili glavno naoružanje podmornica u svetskim flotama.

Bojeva glava raketi može da uništi „najbliže neprijateljske podmornice i torpeda“.

„Škval“ se ispaljuje iz standarnog 533-milimetarskog torpednog uređaja na dubini od oko 100 metara, a sama raketa iz uređaja izlazi brzinom od oko 93 kilometra na čas. Nakon toga se aktivira raketni motor koji oružje ubrzava četiri do pet puta više od običnih torpeda.

Nos torpeda pri velikim brzinama stvara mehuriće vodene pare oko cele svoje površine. Na taj način torpedo ne „pliva“, već „leti“, jer je obavijen mehurom gasa, a za pogon koristi raketni motor.

Kada se torpedo lansira iz cevi, njegov programirani autopilot koristi rakete na čvrsto gorivo kako bi postigao potreban smer i dubinu tokom stvaranja gasnog mehura. Kad početni motor ostane bez goriva, zadnji deo torpeda se odbacuje, a pokreće se glavni motor na hidroreaktivno gorivo na bazi litijuma.

Oružje ima visoki nivo verovatnoće pogađanja cilja (80 odsto) na rastojanju od sedam kilometara.

U naoružanju ruske armije nalazi se i modifikovana raketa „škval“, čija daljina pogađanja ciljeva dostiže 13 kilometara.