Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RAKETE SA VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM razvijaće se u Rusiji

Lansiranje rakete Foto: pixabay.com

RAKETE SA VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM razvijaće se u Rusiji

​Samoučeće krstareće rakete mogle bi se pojaviti u Rusiji već 2050. godine, smatra Boris Obnosov, šef korporacije “Taktično raketno naoružanje"

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Po njegovom mišljenju, razvoj raketnog sistema sa veštačkom inteligencijom koji će raketama omogućiti da izaberu sopstvenu taktiku napada, izračunaju putanju i dostignu cilj, a pritom izveste o porazu cilja - je viši nivo razvoja vojne opreme.

“Ako se naporno bude radilo na ovom pitanju, do 2050. godine ćemo imati sistem “samoučenja”, rekao je Obnosov, a prenosi Glas Moskve.

Napomenuo je da će takve rakete budućnosti biti izuzetno efikasne, ali nivo razvoja nauke i tehnologije još nije došao do tog praga da bi se ovoj temi moglo ozbiljnije razgovarati.

“Rusija je poznata po postavljanju trendova razvoja sistema za samostalno učenje. Praktična studija zahteva dodatna sredstva i temeljna istraživanja. Trenutno smo u fazi razvoja na desetine novih proizvoda u naoružanju. Zato se ne možemo skoncentrisati na ovu temu dovoljno, barem za sada”, rekao je šef korporacije.