Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RAKETNI KOMPLEKS "BAL" pokazao šta zna na vežbama "Zapad-2017"

Foto: mil.ru

RAKETNI KOMPLEKS "BAL" pokazao šta zna na vežbama "Zapad-2017"

U okviru vojne vežbe „Zapad-2017“ koju zajedno održavaju ruska i beloruska vojska, učestvuju pomorske ali i kopnene jedinice Baltičke flote

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

U naoružanju kopnenih raketnih jednica Baltičke flote, tačnije 25. obalske raketne brigade, nalazi se i raketni protiv-brodski kompleks obala-more „Bal“.

Scenario vežbe je zamislio uništenje neprijateljske imitacije broda, koja se nalazila duboko od obale, preko horizonta. Cilj se nalazio na daljini od oko 130km, prenosi Glas Moskve.

Komanda Baltičke flote je za njegovu eliminaciju angažovala raketnu bateriju obala-more, naoružanu raketnim kompleksom „Bal“.

Prema podacima radarskih stanica, ispaljena raketa je uspešno pogodila cilj i poslala objekat na dno Baltičkog mora.

Bal je obalski raketni kompleks naoružan protivbrodskom raketom H-35. U naoružanju se nalazi od 2008. godine. Njegova osnovna namena je efektivna kontrola priobalnog pojasa i zaštita vodenog prostranstva od neprijateljskih plovila.

Koristi se za zaštitu važnijih vojno-pomorskih luka, priobalnih gradova, vojne i civilne infrastrukture, kao i za odbranu osetljivih zona od eventualnog pomorskog desanta neprijatelja. Jedna lansirna jedinica je opremljena sa 8 raketa H-35/H-35U smeštenih u lansirne kontejnere.

Ovi kontejneri se nalaze na mobilnoj platformi točkašu MZKT-7930. Jedna baterija raketnog kompleksa „Bal“ se sastoji iz komandnog punkta upravljanja i veze (2 jedinice), 4 lansirne jedinice sa ukupno 32 rakete, i 4 logističko-transportne jedinice kapaciteta još 32 rakete, koje vrše i punjenje lansirnih jedinica.

Kompleks može da koristi 2 tipa raketa. H-35 (dometa 120-200km) i H-35U (dometa 260km). Obe rakete imaju dozvučnu krstareću brzinu leta.

Sposobne su da unište plovila deplasmana i do 5.000 tona. Navode se pomoću aktivne glave za samonavođenje (sistem ispali i zaboravi). Postoji i eksportna verzija ovog kompleksa opremljena raketama H-35UЭ.