Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RAKETNI SISTEM "JARS" uz najveću pratnju prebačen u Kozlovske jedinice

Foto: army-news.ru

RAKETNI SISTEM "JARS" uz najveću pratnju prebačen u Kozlovske jedinice

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je kako izgleda prevoženje i instalacija interkontinentalnih balističkih raketa „Jars“

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Tehnička operacija je održana u okviru zamene raketa ranije generacije „Stilet“ na „strašnije“ oružje.

Inače, "Jars" je konstruisan da izbegne sistem protivraketne odbrane na udaljenosti do 12.000 kilometara, piše Glas Moskve.

Reč je o ruskom strateškom raketnom sistemu sa interkontinentalnom balističkom raketom čvrstog goriva, kao i mobilnim i silosnim raketama sa odvojivom bojevom glavom. Ovaj sistem predstavlja dalji razvoj kompleksa “Topolj-M”.

Pokretni kompleksi mogu da se kreću duž loših puteva, tako da ih je veoma teško pratiti. Kompleksni sistem je sposoban da obezbedi komandu za borbenu upotrebu u najtežim uslovima, uključujući pod uslovima nuklearnog uticaja i elektronske supresije.

Lansirna težina rakete je 50 tona. Na početku može da napravi programski manevar i da prođe oblak nuklearne eksplozije napadačkih balističkih raketa.

Sistem komplikuje život neprijatelju i zbog seta projektila kojima je opremljen PVO.

Projekat može imati nekoliko opcija za opremu, uključujući 3-4 termonuklearne bojeve glave od po 300 kilotona. A u budućnosti ga je moguće nadograditi verzijom sa 6 bojevih glava od 150 kilotona.