Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RATNIK - vojna oprema koja šalje direktno u budućnost

Foto: defence.ru

RATNIK - vojna oprema koja šalje direktno u budućnost

​"Ratnik" je ruska vojna oprema koja vojnika “šalje direktno u budućnost”.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Glavni cilj stvaranja "Ratnika" je povećanje borbene efikasnosti i opstanka na bojnom polju jednog vojnika. Ovo se postiže korišćenjem posebnih materijala, navigacionih sistema i noćnog vida, praćenjem psihofizičkog stanja vojnika.

Istorija stvaranja

Perspektivna oprema je po prvi put prikazana na aeromitingu “MAKS-2011”, a testovi su održani godinu dana kasnije na Alabino poligonu.

"Ratnik" je razvijen na bazi opreme "Barmica". Početkom 2015, prvi primerci opreme "Ratnik" ušli su u oružane snage Ruske Federacije.

Opremom su u potpunosti opremljene specijalne snage Centralnog vojnog okruga, kasnije - snajperisti ruske vojne baze u Jermeniji i marinci Pacifičke flote.

Svake godine ruske oružane snage dobijaju 50 hiljada kompleta opreme "Ratnik".

Zanimljive činjenice

"Ratnik" obuhvata desetine podsistema, uključujući nekoliko tipova termovizijskih maski, automata, pištolja i snajperskih pušaka, komplet 6B49 za borbenu odbranu, sistem kontrole "Strelac", video kamere i još mnogo toga.

Šlem može izdržati metak iz pištolja “Makarov” sa udaljenosti od pet metara, a neprobojni prsluk - udare snajperske puške i automatske puške “Kalašnjikov”.

Opremljen je sistemom hlađenja i autonomnim izvorima napajanja.

Karakteristike

Težina kacige - 1,06 kg

Težina standardnog seta - 14 kg

Ukupna težina kompleta sa oklopom od 6A - 20 kg