Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Razgovori o ostanku Škotske u EU

Edinburg, Škotska Foto: Pixabay.com

Razgovori o ostanku Škotske u EU

Žan Klod Junker saslušaće Škotske zvaničnike i sa njima razgovarati o želji Škota da ostanku u EU, uprkos rezultatima referenduma.

Svet
Izvor: B92.net, NB

Premijerka te zemlje Nikola Strudžen rekla je da pred izazozovo da sačuva Škotsku unutar unije, dok je predsednik Evropskog saveta Donaldu Tuske rekao da je parvo vreme da se razgovara o tom problem.

Predsednik Saveta Evrope Žank Klod Junker već je razgovarao sa Strudžen o mogućnostima ostanka Škotske u EU, a takav plan bio je napravljen na slučaju Dankse, kada Farska ostrva i Grenland nisu bila deo EU, ali kontitnentalni deo jeste.

Strudžen je praktično od samog referenduma govorila o važnosti da Škotska bude deo EU, jer se na terirotiriji te zemlje većina izjasnila za opciju opstanka u Evropskoj Uniji, dok je Strudžen otišla i korak dalje pozvavši na održavanje referenduma o Škotskoj nezavisnosti.

Kako je rekla nakon sastanka sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, pregovori su u ranoj fazi.

“Izrazila sam želju Škotske koja želi da zaštiti odnose s EU. Ovo je samo jedan od serije sastanaka u Briselu. Želim da bude jasno da Škotska, za razliku od drugih delova Velike Britanije, ne želi da napusti Evropsku uniju“, rekla je ona.

U međuvremenu, španski premijer Marijano Rahoj rekao je da će se usprotiviti bilo kakvom dogovoru EU i Škotske.

“Želim da budem jasan, Škotska nema pravo da pregovara sa EU. Španija se protivi bilo kakvim pregovorima sa bilo kim sem sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva. Žestoko sam protiv toga. Ako Velika Britanija napusti... napušta i Škotska“, rekao je Rahoj.

Pojedinačno članice EU imaju pravo da stave veto na članstvo bilo koje nove države, tako da Španija može da blokira ulazak nezavisne Škotske u Uniju.

Katalonija i Baskija, države na severu Španije, takođe imaju separatističke pokrete, s obzirom na to, Španija pokušava da blokira nezavisnost bilo kog regiona koji pokuša da se odvoji od matične države (Španija nije priznala nezavisnost Kosova 2008. godine).

Škotska i Severna Irska glasale su za ostanak u Evropskoj uniji, ali Engleska i Vels, koji imaju veću populaciju, glasali su za izlazak iz Unije.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je poslednja stavar koja je potrebna Škotskoj referendum i pozvao da 48 odsto građana koji su glasali za ostanak poštuju konačan rezultat.