Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RAZLOZI JASNI: Evo zašto je vojska toliko popularna u Rusiji

Foto: mil.ru

RAZLOZI JASNI: Evo zašto je vojska toliko popularna u Rusiji

​Popularnost ruske armije među Rusima sve više raste i dostigla je istorijski maksimum.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Na to je uticalo više faktora, pre svega efikasnost ruskih Oružanih snaga u sirijskoj i krimskoj operaciji, kao i dobra reputacija ministra odbrane Sergeja Šojgua u narodu.

Kako pokazuju ankete, Rusi ne samo da se ponose svojom armijom, već su i sami spremni da joj služe, prenosi Glas Moskve.

Naime, najnovija ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da skoro 90 odsto Rusa odobrava aktivnost ruske armije, što je, povećanje od 36 odsto od 2012. godine.

Istovremeno, rekordnih 68 odsto ispitanika izjasnilo se da bi želelo da vidi svoje rođake u redovima ruske vojske.

Šojguova uloga

Ruski eksperti su uvereni da je glavnu ulogu u rastu popularnosti armije odigrao Sergej Šojgu, koji je najpopularniji ministar na čelu vojske za poslednjih nekoliko decenija, kao i efikasnost ruskih Oružanih snaga u sirijskoj i krimskoj operaciji.

Šojguova popularnost se povezuje sa njegovom harizmom, a pre svega sa rezultatima i uspehom koji je postigao otkako je na čelu Oružanih snaga Rusije.

„Pogledajte šta je sve uradio ministar odbrane i ruski Generalštab: organizovali su Međunarodne vojne igre i ’Tenkovski biatlon‘, najatraktivnije i najposećenije takmičenje, koje istovremeno omogućava da se usavrše veštine tenkista. Radi TV kanal ’Zvezda‘, koji pripada Ministarstvu odbrane, kao i čuveni Park patriot, gde se organizuju velike izložbe vojne tehnike i drugi značajni događaji, poput foruma ’Armija‘. Osim toga, i sama harizma Sergeja Šojgua je odradila svoje. On prisustvuje vojnim vežbama, obilazi vojne jedinice, nagrađuje vojnike. Ali mislim da je najvažnije to što se vojno rukovodstvo zemlje okrenulo samom vojniku i oficiru, poboljšavanju njihovih uslova života i podizanju socijalnog statusa. Poboljšani su uslovi u kasarnama, rešava se stambeno pitanje vojnika. Ranije su oficiri čekali u redovima da dođu do stana i postojala je opasnost da će večno biti na listi čekanja, a danas je sve to rešeno“, kaže Andrej Koškin, rukovodilac Odeljenja politikologije i sociologije ruskog državnog univerziteta „Plehanov“.

Žene ponovo vole oficire

Ekspert dodaje da su značajno porasle i plate vojnika, a da su oficiri ponovo postali popularni među ženama.

„Najvažnije je to da na maturske večeri pitomaca i akademaca dolazi sve više devojaka. Ja sam služio i u sovjetskoj i u ruskoj armiji i mogu da kažem da devedesetih toga nije bilo. Devojke su ponovo zavolele naše oficire, a to je takođe pokazatelj prestiža armije. Sada se devojke sa zadovoljstvom udaju za oficire, između ostalog i zato što znaju da će biti stambeno i materijalno obezbeđene. Danas je čak i poručnik u stanju da sa svojom platom izdržava mladu porodicu“, kaže Koškin.

Uloga Krima i Sirije

Popularnosti vojske među Rusima doprinele su i sirijska i krimska operacija. Prema rečima Koškina, „ljubazni ljudi“ su na Krimu 2014. godine pokazali kako izgleda savremena ruska armija i kako ona pobeđuje „ne svojom brojnošću, već umećem“, čak i bez ijednog ispaljenog metka.

Kako navodi Koškin, posle Krima, usledila je i 2015. godina i početak ruske operacije u Siriji. Taj rat je prošao sa malim gubicima, a završen je velikom pobedom nad terorizmom i trijumfalnim povlačenjem ruske vojske iz te arapske republike.

„Mi smo pobedili Islamsku državu u Siriji, i to smo učinili toliko ubedljivo da su SAD odmah taj uspeh pripisale sebi. U sećanju Rusa i dalje žive priče o tome kako su Amerikanci interpretirali svoju ulogu u Drugom svetskom ratu, tvrdeći da su oni pobedili ’hitlerovce‘. Zbog toga Ruse uznemirava to pripisivanje pobede u sirijskom ratu, a s druge strane se ponose time kako su naši mladi momci, piloti i drugi vojnici ispunili svoje zadatke, a to su, mora se priznati, uradili maestralno. Takođe, utisak na njih je ostavila i borbena tehnika, koju su naše snage koristile u Siriji. Rusi odavno nisu videli ruske rakete koje lete nad teritorijom dve države. Uostalom, mi se i dalje sećamo kako je bilo devedesetih, kada avioni nisu leteli, zato što nije bilo dovoljno goriva“, zaključio je Koškin.

Vojni eksperti kažu da je ranije u Rusiji bilo pokušaja da se izbegne vojna služba, a da danas Rusi rado idu u vojnike.

Za Ruse je, kako ističu, služenje vojnog roka postalo pitanje časti, ponosa i duga prema državi.