Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RIO: Protest policije zbog kašnjenja plata i uslova rada

Foto: en.wikipedia.org

RIO: Protest policije zbog kašnjenja plata i uslova rada

Policajci u Rio de Ženeiru organizovali su u ponedeljak protest zbog kašnjenja plata, nedostatka sredstava za rad, sve češćih sukoba sa smrtnim posledicama sa narko mafijom, dok je, kako tvrde, njihovoj vladi važna samo Olimpijada.

Svet
Izvor: Tanjug

Oko 300 policajaca okupilo se na protestu ispred zgrade parlamenta, a na jednom transparentu je bilo ispisano: "Policajcima je prioritet narod, našoj vladi je prioritet Olimpijada".

Brazilska policija je počela proteste uoči početka Olimpijskih igara, čiji domaćin je ove godine Rio de Ženeiro.

Jedan policajac, koji je poput ostalih želeo da ostane anoniman iz straha od posledica na poslu, rekao je da još nije primio drugu polovinu plate za predhodni mesec, a da mu prekovremeni rad nije plaćen pet meseci, prenosi AFP.

Početna plata policajca, u Brazilu koji se suočava sa drastičnim porastom kriminala, iznosi oko 1.250 dolara mesečno.

Policija, osim na iznos primanja, protestvuje i zbog uslova rada.

Najčešći pozivi policiji su upućeni iz opasnih kvartova gde se policija često sukobi sa teško naoružanim trgovcima droge.

Pripadnik specijalne jedinice, koja je formirana za obezbeđivanje Olimpijade, rekao je AFP da u kancelarijama policijskih stanica nema uslova za rad.

"Nema papira, ni tonera za štampanje dokumenata. Nemamo više ni spremačicu, potrošene su i zalihe vode tako da tolaeti nisu u funkciji, a građani iz komšiluka nam donose toalet papir", rekao je policajac specijalne jedinice koji se priključio protestu.

Osim što nemaju goriva za automobile, brazilska policija nema ni jedan heliikopter u funkciji, što je prošle nedelje dovelo do incidenta u kojem nisu bili u mogućnosti da uhapse jednog od najopasnijih narko dilera - dok je pod oružanom pratnjom bio u bolnici kako bi mu lekari sanirali rane od metaka.

Rio očekuje uplatu 855 miliona dolara iz federalnog budžeta kako bi sproveli neophodne mere bezbednosti pred Olimpijadu.

Brazilska ekonomija se trenutno nalazi u najlošijem stanju u poslednjih 25 godina, zbog čega im preti kolaps javne bezbednosti, zdravstvene zaštite, obrazovanja i saobraćaja.

U takvim uslovima, dodaje AFP, logičan je porast kriminala zbog čega je Brazil postao jedna od najnebezbednijih zemalja na svetu.

Policija u Riju je suočena sa oštrim kritikama svetske javnosti zbog velikog broja ubistava u sukobima sa kriminalcima, a i sami trpe sve veće gubitke u ljudstvu - samo od početka ove godine narko dileri su ubili 52 policajca.