Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rogozin: Ruska avijacija je trenutno NAJBOLJA NA SVETU

Foto: airforce.ru

Rogozin: Ruska avijacija je trenutno NAJBOLJA NA SVETU

​Izvršavanje borbenih zadataka dodeljeno je borbenoj grupi Vojno-kosmičkih snaga Rusije, u koju je ušlo više od 50 aviona i helikoptera.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

„Smatram da mi sada pravimo najbolju vojnu avijaciju na svetu, jer je odnos cene i kvaliteta apsolutno u našu korist. A u Siriji smo u potpunosti pokazali šta umemo“, rekao je potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin.

Šef administracije Kremlja Sergej Ivanov izjavio je 30. septembra 2015. godine da je sirijski predsednik Bašar el Asad zatražio od Rusije vojnu pomoć, podseća Glas Moskve.

Predsednik Rusije Vladimir Putin podneo je Savetu Federacije predlog da se usvoji rezolucija o saglasnosti da se kontigent ruskih oružanih snaga koristi u inostranstvu. Savet Federacije jednoglasno je podržao predlog predsednika.

Vojni cilj operacije je vazdušna podrška sirijskim vladinim snagama u njihovoj borbi protiv terorističke grupe Islamska država.

U skladu sa odlukom Vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimir Putina, avioni ruskog vazduhoplova istog dana su započeli vazdušnu operaciju izvođenjem ciljanih napada na kopnene ciljeve terorista Islamske države na teritoriji Sirijske Arapske Republike.

Izvršavanje borbenih zadataka dodeljeno je borbenoj grupi Vojno-kosmičkih snaga Rusije, u koju je ušlo više od 50 aviona i helikoptera.

U sastav vazduhoplovne grupe ruske avijacije u Siriji ušli su bombarderi Su-24M i Su-34, bombarderi dugog dometa Tu-22M3, jurišni avioni Su-25SM, višenamenski lovci Su-30SM i Su-35S i helikopteri Mi-24 i Mi-8AMTŠ.

Osim toga, korišćeni su i sredstva za svemirsko izviđanje i bespilotne letelice.