Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSI I BELORUSI ZAJEDNO: Vojska na devet poligona pokazuje umeće

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

RUSI I BELORUSI ZAJEDNO: Vojska na devet poligona pokazuje umeće

Zajednički strateški manevri oružanih snaga Rusije i Belorusije „Zapad-2017“ izvode se na devet vojnih poligona u dve zemlje.

Svet
Autor: Glas Moskve

U bežbama učestvuje oko 12,7 hiljada vojnika, oko 70 aviona i helikoptera, 680 komada vojne tehnike i 10 brodova. Vežbe se održavaju na šest beloruskih poligona i na tri poligona u Rusiji.

Sastavni deo manevara biće bojeva gađanja sa obimnom primenom avijacije i sistema PVO.

U Moskvi i Minsku je naglašeno da „Zapad-2017“ ima „strogo odbrambeni karakter“.

Manevri pretpostavljaju vođenje odbrambenih bojeva i prebacivanje jedinica na velika rastojanja.

NATO je zbog „Zapad-2017“ dizao prethodnih dana veliku prašinu. Međutim, alijansa je sama na Istoku Evrope od početka maja održala više od 50 vojnih vežbi u koje je uključila preko 60.000 vojnika.

Scenario manevara ima za pretpostavku da su upad na teritoriju Belorusije i ruske Kalinjingradske oblasti izvršile jake nezakonite ekstremističke oružane formacije koje su odlično naoružane, a još imaju spoljnu podršku „trećih zemalja“. Streljačko i teško naoružanje, obaveštajnu podršku. Takođe: da napadači na vojišta svoje snage prebacuju kopnom, morem i iz vazduha, piše Glas Moskve.

Zato je - za odbijanje udara - Belorusiji i Rusiji bila potrebna „univerzalna vojna grupacija“.

Scenario manevara, u suštini, pod „ekstremistima“ ima u vidu NATO. Zato ne iznenađuje što predviđa da „teroriste“ sa mora blokira ruska Baltička flota, a da svoje jedinice na zemlji podržavaju taktička avijacija i borbeni helikopteri.

Učesnici manevara imaju zadatak „teroriste“ uvuku u „kotao“, odnosno - da ga opkole i „metodično unište“, koristeći savremenu oklopnu tehniku i visokoprecizno oružje. Uključujući i ono koje je korišćeno u Siriji.

Ministarstvo odbrane RF je otkrilo da će manevri biti iskorišćeni za „uigravanje“ štabova različitih nivoa i spojivosti modernih sistema upravljanja jedinicama sa naoružanjem koje koriste.

„Zapad-2017“ će, u suštini, ne samo provera nego i demonstracija najnovijih dostignuća ruske vojne industrije i nauke.

Proveru će, primera radi, „sistem za vizualizaciju operativne situacije na trodimenzionalnoj maketi terena“.

Na testu će biti i najnovije ruske i beloruske bespilotne borbene i izviđačke letelice, sistemi za radioelektronsku borbu, zenitni raketni sistemi S-400.

Među brodovima uključenim u manevre biće „Serpuhov“ i „Zeleni dol“ čije su glavno oružje krstareće rakete „Kalibar“.