Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusi izumeli aparat koji uz jednu kap krvi OTKRIVA POSTOJANJE RAKA

Foto: pixabay.com

Rusi izumeli aparat koji uz jednu kap krvi OTKRIVA POSTOJANJE RAKA

Nova metoda ispitivanja ne zahteva korišćenje skupih reagenasa.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Naučnici iz Samarskog državnog medicinskog univerziteta napravili su prenosni uređaj za analizu krvi koji omogućava da se za nekoliko minuta proveri postavljena dijagnoza, uključujući i dijagnozu onkoloških oboljenja.

To je saopštila pres-služba Instituta za inovacioni razvoj Samarskog državnog medicinskog univerziteta (SamGMU), a prenosi Glas Moskve.

„Obično se ovakve analize sprovode samo u specijalizovanim laboratorijama i traju nekoliko sati. Analizator proteinskih frakcija krvi koji je napravio Samarski državni medicinski univerzitet omogućava da se rezultati dobiju za 5 minuta, a pritom nije potrebno imati specijalne veštine.

Zato se on može koristiti u ordinaciji lekara svih specijalnosti kada je potrebno potvrditi postavljenu dijagnozu”, navodi se u saopštenju pres-službe.

Specifičnost metode ogleda se u tome što ispitivanje ne zahteva korišćenje skupih reagenasa i drugih potrošnih materijala. To omogućava da se za oko 2,5 puta smanje troškovi analize.

„Ako na osnovu kliničke slike lekar sumnja na neko oboljenje, analizator može da potvrdi ili opovrgne njegovu pretpostavku. Prema količinskom sadržaju frakcija globulina i albumina moguće je potvrditi multipli mijelom, različite tipove leukemije, nefrotski sindrom i druga oboljenja. Pouzdanost dijagnostike je 98%”, objašnjava rukovodilac naučnoobrazovnog centra „Medicinski dijagnostički sistemi” Samarskog državnog medicinskog univerziteta Andrej Sokolov.

Probni model analizatora trenutno se nalazi u fazi laboratorijskih ispitivanja.