Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSI MODERNIZUJU raketni sistem "Iskander-M"

Foto: mil.ru

RUSI MODERNIZUJU raketni sistem "Iskander-M"

Jedan od najubojitijih balističkih raketnih sistema malog dometa na svetu biće usavršen do 2020. godine.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Čuveni raketni sistem „Iskander-M“ već sada je efikasno i strašno oružje. Deset vrsta bojevih glava mogu biti montirani na projektil. Očekuje se da će u narednih par godina ruski proizvođači oružja napraviti modernizovanu verziju.

Ovaj sistem nikada nije primenjen u borbenim dejstvima. On može totalno da opustoši teren – namenjen je za strateške ciljeve duboko u neprijateljskoj pozadini tj. za uništavanje raketnih sistema, vazduhoplovnih baza, pomorskih luka, vojnih baza, fabrika i sl, prenosi Glas Moskve.

Ima domet 500 kilometara i pogađa cilj sa preciznošću od 30 do 50 metara. Rakete mogu nositi obične bojeve glave teške 500 kilograma, a takođe i nuklearne bojeve glave.

Proizvođač je sistemu „Iskander-M“ dodao čitav niz mogućnosti koje ima sistem interkontinentalnih balističkih raketa „Topolj-M“, i time je povećao šanse da projektili sa bojevim glavama izbegnu neprijateljske protivraketne sisteme.

„On ne zavisi od toga da li sateliti pokrivaju zonu konflikta jer sve potrebne koordinate može da dobije od izvora na frontu – od obaveštajca koji šalje koordinate u bazu ili od specijalnih i vojnih izviđačkih i osmatračkih stanica“, rekao je vojni analitičar Viktor Litovkin.

Funkcije koje ima „Iskander-M“ slične su američkom sistemu ATACMS, s tim što ruska raketa ima bolje borbene parametre.