Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusi: Ne ukidajte nam sankcije, ovako nam je bolje

pixabay.com

Rusi: Ne ukidajte nam sankcije, ovako nam je bolje

Nakon slabljenja rublje domaća privreda zabeležila veliki rast aktivnosti, najveći pomaci u poljoprivredi Rusije

Svet
Izvor: klix.ba

Ruski poljoprivrednici i turistički sektor nisu srećni sa najavama ublažavanja sankcija EU, jer su tek pod sankcijama "razgranali" svoje poslove.

Jedan broj privrednika i ekonomista upozorava na značaj slabljenja rublje, koji je pomogao oživljavanje domaće privrede, dok će ublažavanje i ukidanje sankcija ponovo ojačati rublju.

Na kraju 2014. godine, pod pritiskom spoljnopolitičkih napetosti, Centralna banka Rusije odlučila je da pređe na slobodan kurs rublje.

Nakon ulaska Krima u sastav Rusije, investitori su počeli da povlače aktive iz zemlje, što je rezultiralo neviđenim pritiskom na rublju.

Drugi razlog pritiska bio je pad cena nafte, čija je posledica bio gubitak 60 odsto vrednosti ruske valute u odnosu na američki dolar i evro.

- Uklanjanje ili značajno ublažavanje sankcija dovesšće opet do jačanja rublje zbog manjeg geopolitičkog rizika - tvrdi finansijski analitičar investicionog holdinga "Finam" Timur Nigmatulin.

Pad rublje doveo je do rasta cena na uvezenu robu, a ruska ograničenja na uvoz prehrambenih proizvoda iz Evrope i SAD uzrokovala su porast potrošačkih cena.

Prema podacima "Rostata", u maju je inflacija u Rusiji iznosila 0,4 odsto, od početka godine 2,9 odsto, a na godišnjem nivou 7,3 odsto.

Pad rublje i smanjenje uvoza pomogli su ruskim firmama da dovedu u red proizvodnju u zemlji, u okviru takozvanog programa "supstitucije uvoza".

Prvi uspeh ostvaren je u poljoprivredi. Zahvaljujući devalvaciji, državnoj podršci i odlasku konkurenata iz tržišnog takmičenja, u 2015. godini industrijska proizvodnja u ovom sektoru porasla je za tri odsto.

U slučaju povratka stranih proizvođača, konkurencija na ruskom poljoprivrednom tržištu naglo će se povećati.

Ruski biznis je dugo zavisio od zapadnih kompanija. Glavni partner najvećeg državnog naftnog preduzeća "Rosnjeft" bila je američka kompanija "Ekson mobajl"

Uvođenje sankcija rezultiralo je naglim smanjenjem saradnje, a neki projekti su otkazani.

Tako su u prvoj polovini 2014. godine, kada je Krim ušao u sastav Rusije, ruske naftne i gasne kompanije iz zapadnih banaka pozajmile samo 3,5 milijardi dolara, što je 82 odsto manje nego godinu dana ranije.