Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSI RAZVIJAJU novi način za čišćenje podvodnih mina

Foto: vk.com

RUSI RAZVIJAJU novi način za čišćenje podvodnih mina

Crnomorska flota će dobiti dva jedinstvena pojačanja za čišćenje podvodnih mina, pod šifrom "Aleksandar".

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Minolovci "Georgi Kurbatov" i "Vladimir Emelianov," za razliku od svojih prethodnika, opremljeni su posebnim dronovima, koji će pomagati u čišćenju mina.

Tradicionalno, mine su se čistile tako što se oprema vukla iznad broda, ali da bi se onesposobile, brodovi su morali da prođu direktno iznad mina, piše Glas Moskve.

Ali bespilotni brodovi postavljeni na "Aleksandre", otkrivaju mine i eliminišu ih bez ugrožavanja samog broda i života posade. Prema rečima stručnjaka, najnovijim brodovima ruske mornarice će pomoći da se eliminišu zaostaci od stranih flota.

Kako prenosi "Izvestia" od izvora iz Crnomorske flote, "Georgi Kurbatov" treba da uđe u flotu do kraja 2018. godine, a izgradnja "Vladimira Emelianova" je počela tek ove godine, i popuniće redove Crnomorske flote do 2020. godine.

Za nove brodove su već formirani timovi, uglavnom sa ranijih minolovaca, kao što je "Admiral Žukov".

Ovi minolovci su relativno mali brodovi. Njihova težina je samo oko 900 tona, a dužina skoro 62 metara.

Međutim, moći će da idu brzinom od oko 17 čvorova (31 km na sat) i unište do 1.500 morskih mina.

Trenutno, je samo jedan "Aleksandar" u ruskoj mornarici, "Aleksandar Obuhov", koji je deo Baltičke flote. "Georgi Kurbatov" će biti drugi.

Glavni minolovac "Aleksandar Obuhov" trebalo je da bude uvršten u flotu 2012. godine, ali zbog niza odlaganja, to je učinjeno u junu 2014. Dve godine kasnije, brod je prebačen u Baltičku flotu, a među razlozima za propuštene rokove imenovana je francuska strana koja je odbijala da dostavi plovila bez ljudske posade.