Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA: Amerika ne može da snabde Evropu gasom, SVE I DA GA NUDI DŽABA

Foto: pixabay.com

RUSIJA: Amerika ne može da snabde Evropu gasom, SVE I DA GA NUDI DŽABA

Amerika ne bi mogla da zameni isporuku ruskog gasa Evropi, čak i da ga doprema besplatno, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Kako je rekao, trenutno SAD raspolažu samo jednim izvoznim terminalom za isporuku tečnog prirodnog gasa, koji se nalazi u Luizijani.

„Američke vlasti nameravaju da izgrade minimum šest novih terminala, ali za to je potrebno vreme. Pored toga, Evropa nema toliko terminala za preradu tečnog gasa, kao ni tankera kojima bi se taj gas prevezao“, rekao je Vladimir Čižov.

Čižov je takođe naveo da politika primoravanja Evrope da koristi američki gas nije u skladu sa zakonima tržišta, budući da taj posao nije isplativ ni Americi, ni Evropi, prenosi Glas Moskve.

„Trenutna cena američkog tečnog gasa za 1.000 kubnih metara na evropskom tržištu iznosi oko 250 dolara. To se Evropi ne isplati, budući da je ruski gas minimum dva puta jeftiniji, a nije ni Americi, jer isti taj gas Južnoj Americi i azijskim zemljama može da proda za najmanje 300 dolara“, rekao je Čižov.

Govoreći o izgradnji novih gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“, Čižov je naveo da ti cevovodi neće ujedno značiti da će se transport gasa kroz Ukrajinu u potpunosti obustaviti, budući da i dalje postoje zemlje koje zavise od tog gasovoda, kao što je recimo Moldavija.