Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusija će razviti SISTEM ZA DRONOVE

Ilustracija/ Foto: pixabay.com

Rusija će razviti SISTEM ZA DRONOVE

Razvoj dronova se mora staviti pod kontrolu

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Rusija će napraviti sistem za kontrolu letova malih bespilotnih sistema, uključujući i male kvadrikoptere, izjavio je Mihail Kirečko, glavni konstruktor sistema koji je razvila ruska kompanija „Ruski svemirski sistemi“.

„Bolje je koristiti termin ’sistem za informacionu podršku‘. Stručnjaci ’Ruskog svemirskog sistema‘ već su angažovani na razvoju sistema. Osim toga, kontrola je samo sredstvo, dok je cilj regulisanje i stvaranje radnog okruženja za operatere malih bespilotnih letelica, proširivanje njenih kapaciteta i formiranje osnove za stvaranje čitavog paketa novih visokotehnoloških usluga u privredi naše zemlje“, istakao je Kirečko.

Kirečko navodi da je daljinski kontrolisana tehnologija letelica postala mnogo jeftinija poslednjih godina i učinila uvezene kvadrikoptere široko dostupnim na ruskom tržištu, zbog čega je doneta odluka o stvaranju sistema za kontrolu letova bespilotnih letelica, piše Glas Moskve.

Potrebna su nova pravila za ublažavanje ograničenja za komercijalnu upotrebu kvadrikoptera, dodao je on i istakao da će time zemlja dobiti brojne prednosti na planu tehnološkog razvoja.