Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusija danas obeležava DAN VOJNIH VOZAČA

Rusija danas obeležava DAN VOJNIH VOZAČA

29. maja 1910. godine dekretom cara Nikolaja II, formirana je prva škola za obuku na vojnim automobilima.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

U kratkom vremenu je zaista postao centar auto-tehničke podrške trupama ruske vojske, a bio je prototip svih budućih takvih organizacija i sistema auto-tehnike Oružanih snaga.

U savremenim uslovima vojna vozila zauzimaju značajno mesto, kao osnovno sredstvo za obezbeđivanje mobilnosti trupa i njihovih borbenih aktivnosti, prenosi Glas Moskve.

Jedini u Ruskoj Federaciji, Centar za obuku na vojnim vozilima za godinu dana iškoluje više od pet hiljada obučenih vojnih stručnjaka. Nakon toga, vojni vozači nastavljaju da služe svim trupama ruskog Ministarstva odbrane u zemlji.

Zasluge vojnih vozača nisu zanemarljive, a se naročito vidi na primeru da su samo u toku Drugog svetskog rata, vojni vozači prevezli više od 101 miliona tona tereta.

Povodom današnjeg praznika je na poligonu Ostrogožskog centra organizovana proslava vozača, uz demonstraciju veština za sve prisutne.Vojnim vozačima je čestitao i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

“U ratne anale naše zemlje ušlo je mnogo primera izuzetne hrabrosti i herojstva vojnika vozača.Danas, kao i ranije, osoblje za motorne snaga adekvatno obavlja svoju dužnost i daje značajan doprinos sposobnosti odbrane otadžbine.

Siguran sam da će vojni vozači i dalje biti pouzdan oslonac u zaštiti nacionalnih interesa Rusije”, poručio je Šojgu.

Pogledajte vežbu kadeta Omskog instituta za oklopni inženjering i video Ministarstva odbrane povodom Dana vojnih vozača OVDE.