Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusija danas obeležava "ROĐENDAN" MORNARSKIH MAJICA

Foto: defence.ru

Rusija danas obeležava "ROĐENDAN" MORNARSKIH MAJICA

U Rusiji postoje mnogi zanimljivi praznici, a danas se obeležava “rođendan” čuvenih ruskih “telnjaški”, odnosno majica na plavo-bele pruge

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ovaj praznik je veoma popularan u Rusiji, a posebno se obeležava u Sankt Peterburgu, gde ga entuzijasti slave kao vlastitu tradiciju. Prugasta majica se kao deo vojne uniforme nosi u mnogim zemljama, ali samo je u velikoj Rusiji postala poseban simbol, znak pravih muškaraca, piše Glas Moskve.

Datum 19. avgust takođe nije izabran slučajno. Naime, na današnji dan 1874. godine je car Aleksandar II potpisao ukaz o uvođenju novog oblika uniforme ruskih mornara, čiji je obavezni deo činila plavo-bela prugasta majica.

Sama majica je morala biti od vune, bele boje sa poprečnim plavim prugama koje su udaljene jedna od druge 44,45 milimetara. Širina plavih pruga je bila 11,11 milimetara, a težina majice je morala da bude 344 grama.

Ove majice svakako nisu ruski izum, ali su se na tlu Rusije godinama usavršavale i usvajale kao prepoznatljivi deo vojne uniforme.

Tako su 1912. godine bele i plave trake postale jednake širine (oko 11 mm), a materijal se promenio - majica je pravljena od pamuka i vune. Međutim, boja traka je ostala nepromenjena - bela i tamno plava.

U sovjetskim vremenima došlo je do novih promena u pogledu ovih majica. Pojavila su se nova, “kolor” rešenja.

Kako su mornari nosili majice sa tamnoplavim prugama, 1969. godine je stvorena nova forma za Vazdušno-desantne snage, pa su padobranci dobili majice po kojima će ostati prepoznatljivi - sa prugama nebo plave boje.

Kao rezultat ove promene, 1990. godine majice sa prugama različitih boja su razvijene i zvanično “odobrene” i za druge vrste vojnika: crna za podvodne pomorske snage i marince, zelena za graničare, bordo za unutrašnje snage, plavo-ljubičasta za specijalne snage FSB i predsednički puk, narandžasta za pripadnike civilne odbrane.

Međutim, upravo mornarska plavo-bela majica je bila predodređena da postane simbol hrabrosti i bratstva.

Mornari svih generacija ruske flote ove majice zovu “morska duša” i nose ih sa zadovoljstvom čak i u privatnom životu.

Sada već čuvena mornarska majica popularna je, ne samo među profesionalcima, već i među običnim ljudima - muškarcima, ženama, decom.

Neki od najvećih promotera prugastih majica su čuveni modni dizajneri Koko Šanel i Žan Pol Gotje.