Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusija danas slavi SVOJ DAN

Foto: panoramio.com

Rusija danas slavi SVOJ DAN

Nacionalni praznik - Dan Rusije ili dan Deklaracije o državnom suverenitetu Rusije proglašen je 12. juna 1990. godine i jedan je od “najmlađih” praznika u zemlji.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Na ovaj dan pre 27 godina prvi kongres narodnih poslanika usvojio je deklaraciju o državnom suverenitetu Rusije kojim je proglašen primat ruskog Ustava i njenih zakona.

Još jedan važan korak učinjen je tada, usvojeno je novo ime u cilju jačanja države - Ruska Federacija, skraćeno Rusija, piše Glas Moskve.

Pored nove “nezavisnosti”, Rusija tada dobija i prvog predsednika - na isti dan, ali naredne 1991. godine na predsedničkim izborima je pobedio Boris Jeljcin.

Dekretom iz 1994. godine ovaj praznik se proglašava praznikom od nacionalnog značaja, u narodu je praznovanje 12. juna tumačeno na različite načine, a istraživanja su pokazala da veliki broj Rusa suštinski ne razume šta se slavi tog dana.

Mada je u nekim gradovima bilo masovne proslave, to je ostalo neprimećeno, a za većinu Rusa ovaj praznik je značio samo slobodan dan na poslu.

U svom govoru 1998. godine, Jeljcin je jednom za svagda hteo da zaustavi glasine u vezi sa 12. junom i rekao da se ovaj dan posmatra kao Dan Rusije.

Ipak, zvaničan naziv Dan Rusije dobija tek 2002. godine, a predsednik Rusije Vladimir Putin u svom govoru u Kremlju označava 12. jun “početkom ruske moderne istorije, istorije demokratske države zasnovane na građanskim slobodama i vladavini prava”.

Putin tada govori da je glavna tačka ovog praznika - uspeh, napredak i blagostanje građana Rusije”.

Od ovog trenutka Dan Rusije počinje da se oseća i praznuje u narodu.

Danas 12. jun ima sve patriotske osobine i postaje simbol nacionalnog jedinstva , zajednička odgovornost za sadašnjost i budućnost Rusije.

Na ovaj dan, širom zemlje održava se mnogo slavlja i svečanih događaja, kojima prisustvuju stanovnici Rusije svih uzrasta.

U Kremlju, ruski predsednik dodeljuje državne nagrade Ruske Federacije, a glavna proslava, naravno, održava se u Moskvi na Crvenom trgu i završava velikim vatrometom u čast Dana Rusije.

Na ovaj dan i punoletni mladići i devojke dobijaju svoje prve pasoše na svečanoj dodeli u Moskvi.

Ruski vojnici marširaju uz pesmu, sve je u znaku slavlja.