Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusija dobila "Junarmiju" - pokret mladih vojnika

Ilustracija Foto: zinuspice.com

Rusija dobila "Junarmiju" - pokret mladih vojnika

​Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da oživi praksu iz sovjetske ere i pokrene pokret mladih vojnika Junarmiju.

Svet
Izvor: Tanjug

U okviru toga će školarci učiti da sklapaju puške, prolaze vojne obuke, izučavaju vojnu strategiju i istoriju, da se uče disciplini, odgovornosti i moralnim vrednostima, razvijaju patriotski duh i jačaju nacionalno jedinstvo.

Pilot projekat “Junarmija“ startovaće već u nedelju, 22.maja, u Jaroslavskoj oblasti, ali će u punom obimu projekat početi 1. septembra.

Za mlade vojnike će biti sašivena i uniforma u zavisnosti od toga u kojem rodu vojske služe pešadiji, mornarici, avijaciji ili desantnim jedinicama, prenosi Sputnjik.

Ideja je, kako su naveli u Ministarstvu odbrane, povezana sa povećanjem broja vojno-patriotskih udruženja u zemlji, a ima za cilj da sistematizuje patriotske pokrete, kao i da odvoji decu od ulice i svega onog negativnog što ulica nosi.

Osim toga, zadatak je i da se podigne ugled vojske, ojača patriotsko raspoloženje među mladima i razvije patriotsko vaspitanje.

Ideju o stvaranju “Junarmije“ podržao je i ruski predsednik Vladimir Putin.

Trenutno se određuju i starosne granice dece koje će primati u “Junarmiju“.

Najverovatnije je da će u armiju mladih“moći da stupe tinejdžeri od 14 do 18 godina, mada se ranije u javnosti spominjalo da će možda biti i mlađih od 10 godina pa naviše.

Vojne aktivnosti“će biti odvojene od školskih, a stupanje u “Junarmiju“ biće dobrovoljno.