Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA dobila mošti Svetog Nikolaja Čudotvorca

Foto: pixabay.com

RUSIJA dobila mošti Svetog Nikolaja Čudotvorca

Mošti Svetog Nikole Čudotvorca specijalnim letom iz Barija stigle su u Moskvu, a ruski vernici će moći da ih vide u Hramu Hrista Spasitelja.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Svetinju koja prvi put u istoriji napušta Bari, gde se čuva već 930 godina, pratili su načelnik Odeljenja za spoljne odnose crkve Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion i nadbiskup Frančesko Kakuči.

Ruski vernici dobiće levo rebro Svetog Nikolaja, piše Glas Moskve.

Rebro se nalazi u posebnom kovčegu ispod blindiranog stakla. Na taj način će prvi put deo moštiju najcenjenijeg hrišćanskog sveca biti postavljen na uvid javnosti, jer se mošti u Bariju nalaze u zazidanoj grobnici ispod mermerne ploče težine 32 tone i ne mogu da se vide.

U Moskvi je ovu svetinju dočekalo moskovsko sveštenstvo. Mošti su stigle juče u Hram Hrista Spasitelja tokom svečane večernje službe oko 18 časova po lokalnom vremenu. Kivot sa moštima dočekao je lično patrijarh Kiril.

Sporazum o donošenju moštiju Svetog Nikole je postignut kao rezultat istorijskih susreta patrijarha Kirila sa papom Franjom 2016. godine. Do 12. jula mošti će biti u Moskvi, a zatim će biti prebačene u Sankt Peterburg, gde će biti do 28. jula.