Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusija gradi NAJVEĆI NOSAČ AVIONA na svetu

Foto: mil.ru

Rusija gradi NAJVEĆI NOSAČ AVIONA na svetu

Radovi će biti sprovedeni u okviru novog programa za državno naoružanje koji je planiran za period 2018-2025. godine.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Rusija pravi najveći nosač aviona na svetu „Štorm“, koji će moći da ponese do 90 lovaca, bombardera i helikoptera, uključujući lovce pete generacije Su-57. Poređenja radi, „Admiral Kuznjecov“, jedini nosač aviona u ruskoj Ratnoj mornarici, može da ponese oko 50 letelica.

Prema preliminarnim proračunima, dužina novog broda iznosiće 330 metara, širina 40. On će moći da nosi do 90 aviona i helikoptera, kao i da primi letelice za nadgledanje dugog dometa, prenosi Glas Moskve.

Lansirni sistem novog broda će se sastojati od staze za poletanje i uređaja za ubrzavanje, a letačka paluba biće dva puta veća od one koju ima „Admiral Kuznjecov“, koji je zasad jedini nosač aviona u ruskoj floti.

Razvojem broda bavi se Državni naučni centar Krilov. Radovi će biti sprovedeni u okviru novog programa za državno naoružanje koji je planiran za period 2018-2025. godine.

„Taj projekat nosi broj 23000 i zove se ’Štorm‘ (’Oluja‘). Reč je o velikom nosaču aviona, koji je po dužini veći od ’Admirala Kuznjecova‘ za oko 60 metara. On će imati dve uzletne palube: s jedne, kao i kod ’Admirala Kuznjecova‘, avioni će leteti uz pomoć tramplina (zakrivljene piste u vidu skakaonice), a s druge — pomoću katapulta, kako bi se povećala mogućnost nosača da istovremeno ’lansira‘ više aviona. On će, najverovatnije, biti na nuklearni pogon, a biće u stanju i da plovi zaleđenim morima. Brodovi takve klase moraju da ulaze u okeansku zonu i ništa ne sme da ograničava njihove borbene zadatke. Takvi brodovi se prave za Severnu i Pacifičku flotu. Prisustvo nosača aviona u borbenoj grupi povećava njenu vatrenu moć prilikom vođenja kopnenih operacija“, rekao je Aleksej Leonkov.

Maketa projekta 23000 „Štorm“ prvi put je široj javnosti prikazana na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija“, 2015. godine na Kubinci, nedaleko od Moskve. Od tada u medijima s vremena na vreme pojavljuju informacije o ovom superbrodu.

Prema tim pisanjima, moćni „Štorm“ će imati palubu za uzletanje koja će biti velika kao tri fudbalska terena i moći će da primi i do četiri hiljade članova posade. Osnovu palubne avijacije „Štorma“ činiće lovci MiG-29K i pomorska verzija aviona pete generacije T-50, kao i višenamenski helikopteri Ka-27.

Postoji velika verovatnoća da će iz vazduha ruski nosač aviona „pokrivati“ brodska verzija najboljeg raketnog sistema S-500, a da će brod biti opremljen i protivtorpednom zaštitom.

Kako se pisalo, „Štorm“ bi mogao da bude spreman za upotrebu 2030. godine.

Eksperti kažu da je u novim geopolitičkim uslovima i u cilju zaštite sopstvenih interesa potreba za izgradnjom ovog broda postala očigledna.

Trenutno se Rusi oslanjaju na „Admiral Kuznjecov“ koji se koristi od 1985. godine.

„Kuznjecov“ je istovremeno i nosač aviona i teška krstarica sa moćnim raketnim oružjem. Rusija je jedina zemlja na svetu čiji je nosač aviona „naoružan do zuba“. U drugim zemljama su brodovi ove vrste obični ploveći aerodromi, koji se za ofanzivne operacije oslanjaju na svoju avionsku grupu.