Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusija i Amerika dogovorile koordinaciju akcija u Siriji

Ruska vojska u Siriji Foto: Minsitarstvo odbrane Ruske Federacije

Rusija i Amerika dogovorile koordinaciju akcija u Siriji

​Rusija i SAD su se dogovorile da pređu sa razmene informacija na koordinaciju akcija u borbi protiv terorizma u Siriji.

Svet
Izvor: Sputnjik

Konkretna pitanja sada dogovaraju vojni resori dve zemlje, saopštio je šef Ministarstva inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u Uzbekistanu gde se održava sastanak šefova diplomatije Šangajske organizacije za saradnju.

„Dogovorili smo se sa našim američkim partnerima, ne odmah, već prevazilazeći sumnje, njihova razmišljanja, čak i protivljenja, da se ipak pređe sa razmene informacija na koordinaciju akcija u borbi protiv terorizma. Ta pitanja u konkretnom slučaju se sada razmatraju na liniji naših vojnih resora. Kao što vidite, uspostavljeni su stalni kanali između ruske avio-baze Hmejmim i američkih predstavnika u prestonici Jordana, postoji direktan kanal Moskva-Vašington, sam po sebi takav je i rusko-američki centar za operativno reagovanje koji se nalazi u Ženevi i koji radi 24 časa“, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da je Rusija spremna da koordiniše napore sa koalicijom na čelu sa SAD i kurdskim ustanicima u Siriji na oslobađanju sirijske Rake.

„Ne mogu da kažem koliko su realna saopštenja o tome da su slične akcije već počele, ali odgovorno tvrdim da smo spremni za takvu koordinaciju“, rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje da prokomentariše izjavu predstavnika kurdske partije „Demokratskog saveza“ da će uskoro početi aktivna faza ofanzive na Raku uz učešće Kurda, SAD i Rusije.

„Naravno, Raka je jedan od ciljeva antiterorističke koalicije, kao što je i irački Mosul. Mi smo sigurni da bi efikasnije i brže mogla da budu oslobođena naselja ako bi naše vojske (Rusije i SAD) počele da koordiniraju svoje akcije, mnogo brže nego do sada. Sada postoji šansa da se takva koordinacija desi. Mi polazimo od toga da ruske Vazdušno-kosmičke snage i avijacija koalicije na čelu sa SAD treba da rade sinhrono, koordinisano i pomažu onima na zemlji, da se realno bore protiv terorističkih odreda. Pre svega su to, naravno, Oružane snage Sirije i naravno, različite grupe kurdskih ustanika, uključujući vojno krilo partije ’Demokratski savez‘“, naveo je Lavrov.