Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA I EGIPAT ZAJEDNO NA VEŽBAMA: Padobranski desant počinje u septembru

Foto. Ministarstvo odbrane RF

RUSIJA I EGIPAT ZAJEDNO NA VEŽBAMA: Padobranski desant počinje u septembru

Rusija i Egipat održaće u septembru — prvi put u Rusiji — zajedničke taktičke vežbe „Zaštitnici prijateljstva 2017“.

Svet
Autor: Glas Moskve

Padobranci dveju zemalja treba da se iskrcaju u Krasnadorski region u kom se izvršava borbeni zadatak i da preuzmu i sačuvaju kontrolu nad planinskim prelazom Kuban.

Cilj ovih vežbi je razviti zajednički pristup padobranskom desantu, navodi Ministarstvo odbrane RF:

Prošle godine zajedničke vežbe su održane u blizini Aleksandrije. To je bio prvi put posle raspada Sovjetskog Saveza da su se ruske desantne jedinice iskrcale sa vojnom opremom u neku arapsku zemlju. Vojni eksperti ocenjuju da su tada ruski vojnici ostavili dobar utisak na egipatske kolege i da je to jedan od razloga što Egipat želi da se takva saradnja nastavi, piše portal Glas Moskve.

U tim vežbama, koje su imale antiteroristički karakter, učestvovalo je više 200 ruskih vojnika i još oko 300 egipatskih. Ruske specijalne jedinice je tada na afrički kontinent dovezlo pet aviona Il-76MD.

Ruski padobranci su koristili padobranske sisteme za specijalne namene „Arbalet 1“, a Egipćani — američke padobrane MS-5.

Prema informacijama ruskog Ministarstva odbrane, Rusi i Egipćani su izvršavali skokove sa visine od 2.000 do 7.000 stopa (od 609 do 2.133 metra), a koordinacija između vojski se odvijala na engleskom jeziku.

Po završetku vežbi, vojni resori dveju zemalja su visoko ocenili nivo saradnje između desantnih snaga.

Padobrani ruske proizvodnje mogu koristiti pri temperaturama od minus 50 do plus 60 stepeni Celzijusovih.

Rusija ističe to da će godišnji format zajedničkih vojnih vežbi dodatno unaprediti dalju vojno-tehničku saradnju Rusije i Egipta.