Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusija i Turska sarađuju na projektima nuklearne energije

Foto: pixabay.com

Rusija i Turska sarađuju na projektima nuklearne energije

Rusija i Turska realizovale su zajedničke projekte u oblasti nuklearne energije, kao i transporta energenata čak i tokom zamrzavanja bilateralnih odnosa, izjavio je turski ministar ekonomije Nihat Zejbekči.

Svet
Izvor: Sputnjik

Zejbekči je dodao da su predstavnici energetskih kompanija nastavili da sarađuju i realizuju takve projekte.

„Tokom krize u odnosima, ni ruska ni turska strana nisu napustile projekte vezane za nuklearnu energiju i izgradnju puteva za transport energetskih proizvoda. Ne postoji ni razmatranje obustavljanja ovih projekata“, rekao je Zejbekči za Sputnjik.

Rusija i Turska potpisale su u maju 2010. Dogovor o izgradnji i rukovođenju prve turske nuklearne elektrane u mestu Akuju u južnoj provinciji Mersin. Elektrana bi trebalo da proizvede oko 35 milijardi kilovatčasova godišnje. Procenjuje se da će projekat koštati oko 20 milijardi dolara.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je 27. juna izjavio da se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u pismu upućenom Vladimiru Putinu izvinio što je Turska u novembru 2015. oborila ruski avion Su-24 i izjavio saučešće porodici poginulog pilota.

Nakon pisma izvinjenja usledio je telefonski razgovor predsednika dveju zemalja, Erdogana i Putina, tokom kojeg su se dogovorili da se lično sastanu krajem godine.

Na taj način Ankara je ispunila jedan od uslova koji je Moskva zatražila nakon incidenta koji je zamrzao dugogodišnje partnerstvo dveju zemalja, navodi Sputnjik.