Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA IDE SUPERSONIČNIM ORUŽJEM protiv nuklearnog naoružanja

Foto: Printscreen

RUSIJA IDE SUPERSONIČNIM ORUŽJEM protiv nuklearnog naoružanja

​Primerci najnovijeg supersoničnog oružja ubrzo će postati deo ruskog naoružanja.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Na taj način za strateško obuzdavanje neće više služiti samo nuklearni arsenal, izjavio je šef Komiteta Saveta Federacije za odbranu Viktor Bondarev.

„Imamo u rezervi savremeno nenuklearno oružje, pre svega, visokoprecizno. Podsetiću, takođe, da će uskoro u vojsku stići primerci najnovijeg supersoničnog oružja, tako da će strateško obuzdavanje biti osigurano čak i nenuklearnim delom našeg arsenala“, rekao je on, a prenosi Glas Moskve.

Bondarev je naglasio da Rusija poštuje Sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja (SNV 3) i da obnavlja svoj nuklearni arsenal „u skladu s današnjom stvarnošću“, popunjavajući ga u okvirima kvote utvrđene sporazumom.

„Podsetiću, ova ograničenja se odnose na količinu, ali ne i na kvalitet naoružanja. Ruske nuklearne bojeve glave po tehničkim karakteristikama prevazilaze inostrane pandane“, izjavio je senator.

Ranije je portparolka Stejt departmenta SAD Heder Navert izjavila da SAD i Rusija ispunjavaju obaveze iz Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja i da razmenjuju informacije o tome.