Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA IMA PLAN protiv japanskih PVO sistema

Foto: gazeta.ru

RUSIJA IMA PLAN protiv japanskih PVO sistema

​Tokio odavno pokušavaju da uvuku u proces stvaranja azijskog segmenta globalnog protivraketnog štita SAD

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Moskva će u nove vojne planove uzeti u obzir nedavno razmeštanje novih protivvazdušnih sistema u Japanu, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Kako je rekao, Tokio odavno pokušavaju da uvuku u proces stvaranja azijskog segmenta globalnog protivraketnog štita SAD, piše Glas Moskve.

„Tip protivvazdušnih sistema koji je razmešten u Japanu identičan je američkim kompleksima, koji su mogu da pored odbrambenih raketa ispaljuje i krstareće rakete srednjeg i malog dometa“, istakao je Rjabkov.

S tim u vezi, ruski diplomata je upozorio da takav rasplet događaja za Moskvu predstavlja novu bezbednosnu situaciju, koju treba uzeti u obzir prilikom novog vojnog planiranja.

„Još jednom pozivamo kolege iz Japana da razmisle da li je u njihovom interesu da krše Sporazum o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa“, zaključio je on.

Podsetimo, japanska vojska razmestila je protivvazdušni sistem „Agis ašor“ uz obrazloženje da štiti državu od pretnji severnokorejskih balističkih raketa.