Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA MNOGO ISPRED SAD u artiljerijskoj moći

Foto: vecernji.hr

RUSIJA MNOGO ISPRED SAD u artiljerijskoj moći

​“Msta-S” i “Koalicija-SV” značajno jačaju artiljerijsku moć ruske vojske.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Kopnene snage Rusije nastavljaju da se naoružavaju novim artiljerijskim sistemima, dok Pentagon i dalje oprema vojsku modernizovanim verzijama stare tehnike, piše analitičar “Nacionalnog interesa” (The National Interest) Dejv Madžumdar.

Kantemirovska i Tamanska divizija Prve gardijske tenkovske armije dobile su nekoliko desetina samohodnih artiljerijskih sistema „Msta-S”, piše Glas Moskve.

Novi samohodni top će biti u sastavu naoružanja dok ne bude uspostavljeno masovno opremanje vojske savremenijim sistemima 2S35 „Koalicija-SV”.

Načelnik raketnih snaga i artiljerije ruskih oružanih snaga Mihail Matvejevski je ranije rekao da će serijska isporuka samohodnih sistema Koalicija-SV početi od 2020. godine.

Od masovne proizvodnje „Koalicije” Rusiju deli još nekoliko godina, ali i „Msta-S” će biti veoma savremeno oružje u sastavu vojske.

Ovaj sistem automatskog upravljanja je nastao na osnovu haubice 2A65, kalibra 152 milimetra, koja puca pri brzini od osam hitaca u minuti. Verovatno će novi sistem pucati brže.

“Ove haubice će se proizvoditi sve dok ne počne puna proizvodnja sistema „Koalicija”. One imaju novi sistem navođenja, savremenije naoružanje i mehanizam punjenja”, istakao je glavni urednik portala “Moscow Defense Brief” Mihail Barabanovaz za “Nacionalni interes”.

“Msta-S” i “Koalicija-SV” značajno jačaju artiljerijsku moć vojske.

U međuvremenu, u američkoj vojsci se i dalje koristi modernizovana verzija samohodnog artiljerijskog sistema M109 “Paladin”, modela iz 60-ih godina, zaključuje se u članku.