Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA: Nećemo gledati gomilanje naoružanja skrštenih ruku

Foto. Ministarstvo odbrane RF

RUSIJA: Nećemo gledati gomilanje naoružanja skrštenih ruku

Rusija neće skrštenih ruku da gleda na to kako se povlače sporazumi i taloži naoružanje.

Svet
Izvor: Glas Moskve

Rusija nije pristalica trke naoružanja, ali potencijalni izlazak SAD iz Dogovora o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa mogao bi to da podstakne, izjavio je zamenik šefa Komiteta za odbranu Državne dume Rusije Jurij Švitkin.

Kako je rekao, Rusija neće skrštenih ruku da gleda na to kako se povlače sporazumi i taloži naoružanje, piše portal Glas Moskve.

Istog stava je i predsednik odbrambenog komiteta Saveta federacije Rusije Viktor Ozjorov, koji kaže da će Rusija, u slučaju da izlazak SAD iz Dogovora bude uticao na porast broja raketa u Evropi, biti prinuđena da odgovori istom merom.

„Pažljivo ćemo pratiti razvoj događaja i na osnovu toga donositi zaključke. Ukoliko bude primetan porast raketa malog i srednjeg dometa, Rusija će na to odgovoriti“, istakao je.

Prema njegovim rečima, SAD nema nikakvu osnov da optužuje Rusiju za neispunjenje Dogovora o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa, s obzirom da su sve rakete bile uništene još ranije, i to na oči Amerikanaca.

Štaviše, dodao je, Rusija je uništila oko 1.000 raketa više nego što su to učinile SAD.

Američki mediji saopštili su da administracija Bele kuće proučava predlog koji je stigao iz Kongresa o izlasku SAD iz Dogovora o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa.