Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA: Nema uplaćivanja novca Savetu Evrope zbog diskriminacione politike

Foto: www.stratfor.com

RUSIJA: Nema uplaćivanja novca Savetu Evrope zbog diskriminacione politike

​Rusija nema nameru da uplaćuje novac Savetu Evrope za rad Parlamentarne skupštine

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Takav stav zadržaće sve dok joj ne bude vraćeno pravo glasa u toj organizaciji, rekao je potpredsednik Državne dume Petar Tolstoj, a prenosi Glas Moskve.

Tolstoj je podsetio da je odluka o zamrzavanju dela uplata Savetu Evrope za rad Parlamentarne skupštine Saveta Evrope doneta zbog diskriminacione politike organizacije. Radi se o sumi od 11 miliona evra.

„Smatramo da, sve dok ne bude promenjen način njenog rada, nema smisla da učestvujemo u njoj. Podsećam, rusku delegaciju su u potpunosti lišili pravo glasa u PSSE. Sve dok to ne bude promenjeno, Moskva se neće vratiti radu u Parlamentarnoj skupštini, a samim tim neće ni uplaćivati novac“, naglasio je poslanik.

Tolstoj je primetio da je manjinski deo poslanika doneo odluku da se Rusiji oduzmu punopravne mogućnosti rada u PSSE.

„Moskva polazi od principa da PSSE čine parlamentarci država koje bira narod. Samim tim oduzimanje pravo glasa, tj. govora u PSSE, predstavlja diskriminaciju naroda najveće evropske države“, objasnio je potpredsednik Državne dume Rusije.

Rusija od 2016. godine ne šalje dokumenta za akreditaciju svoje delegacije u PSSE, nakon što joj je 2014. i 2015. godine bilo oduzeto pravo glasa na sednicama i mogućnost učestvovanja u radu organa Parlamentarne skupštine.