Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA OBELEŽILA Dan železničkih trupa

Foto: http://voenchel.ru

RUSIJA OBELEŽILA Dan železničkih trupa

Za preko sto pedeset godina postojanja železničke vojne jedinice nesebično i predano su služile otadžbini.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Dan železničkih trupa slavi se u skladu sa dekretom "Za osnivanje profesionalnih praznika i nezaboravnih dana oružanih snaga Ruske Federacije" od 31. maja 2006. godine.

Ovaj profesionalni praznik vojnog osoblja, državnih službenika i radnika železničkih trupa Ruske Federacije se obeležava na dan formiranja specijalnih vojnih jedinica za zaštitu i funkcionisanja Sankt Peterburg-Moskva železnica.

Upravo 6. avgusta 1851. je došlo do "najvišeg odobrenja" cara Nikolaja Prvog "o sastavu administracije železničke pruge Sankt Peterburg-Moskva", piše Glas Moskve.

Pokrenuta je inicijativa za formiranje prvih železničkih vojnih jedinica. Imali su zadatak da održavaju železnicu u dobrom stanju, kako bi se obezbedilo neprekidno funkcionisanje stanica, za zaštitu mostova i železničkih prelaza.

Polazeći od rusko-turskog rata 1877-1878, železnički vojnici su doprineli pobedi ruskog oružja.

Tokom Drugog svetskog rata, železničke trupe, zajedno sa civilima obnovili su i izgradili više od 120 hiljada kilometara pruga i više od tri hiljade mostova. I posle završetka rata aktivno su učestvovali, ne samo u obnovi i rekonstrukciji uništenih pruga, već i u izgradnji novih.

Za preko sto pedeset godina železničke vojne jedinice nesebično i predano su služile otadžbini.

Železničke trupe Oružanih snaga Ruske Federacije su specijalne trupe namenjene restauraciji, izgradnji i tehničkom pokrivanju pruga za vojni transport.

Takođe učestvuju u saniranju posledica vanrednih situacija, nesreća, katastrofa i vojnih akcija i sukoba.