Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusija OBJAVILA SPISAK medija proglašenih stranim agentima

Foto: pixabay.com

Rusija OBJAVILA SPISAK medija proglašenih stranim agentima

​Takvi mediji će biti pozvani na odgovornost zbog kršenja zakona.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Rusko Ministarstvo pravde objavilo je spisak stranih medija koji će se u Rusiji od sada smatrati stranim agentima, a među njima su "Glas Amerike" i "Radio Slobodna Evropa".

U saopštenju ruskog ministarstva navodi se da su na spisku Glas Amerike, Radio Slobodna Evropa zajedno sa još sedam ruskih medija na lokalnim jezicima koji posluju u okviru Radio Slobodne Evrope, piše Glas Moskve.

Među medijima koji su proglašeni za strane agenate su Glas Amerike, Radio Slobodna Evropa, televizija Sada, servis Tatar-Baškir RSE, regionalni projekat Idel, Reali faktografski projekat na Kavkazu, Reali Krim, navodi se u saopštenju ministarstva.

Savet Ruske Federacije je 22. novembra odobrio predlog zakona o stranim medijima koji deluju kao strani agenti, a predsednik Vladimir Putin potpisao je taj predlog zakona 25. novembra.

Prema tom zakonu, mediji mogu biti proglašeni stranim agentima u slučaju da primaju finansijska sredstva iz drugih zemalja, a nakon što budu proglašeni za strane agente, mediji će biti podvrgnuti ograničenjima nametnutim neprofitnim organizacijama koje deluju kao strani agenti.

Takođe, takvi mediji će biti pozvani na odgovornost zbog kršenja zakona.

Ovaj zakon je usvojen kao odgovor na zahtev Ministarstva pravde SAD da se američki ogranak ruskog TV kanala RT registruje kao strani agent, napomenula je ruska agencija.