Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA ODGOVORILA na tvrdnje Britanije o "borbi sa Islamskom državom"

Foto: twitter.com

RUSIJA ODGOVORILA na tvrdnje Britanije o "borbi sa Islamskom državom"

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da sumnja da je V. Britanija dala nemerljiv doprinos uništavanju „žalosne sekte Islamske države"

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ministarstvo je to učinilo nakon izjave britanskog vojnog ministra Majkla Felona da je „Britanija dala neprocenjiv doprinos kampanji za uništavanje potencijala Islamske države od 2014. godine, odbivši tu žalosnu sektu od kapija Bagdada i dovodeći je do ivice poraza u Raki“.

„Kako se bliži pobeda sirijske vojske uz podršku ruske avijacije nad Islamskom državom u Siriji, neočekivano se ispostavilo da nam je u uništavanju terorizma svih ovih godina negde iza leđa pomagao britanski ministar odbrane Majkl Felon”, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, a prenosi Glas Moskve.

Prema Felonovim rečima, Velika Britanija je od 2014. dala neprocenjivi doprinos kampanji protiv Islamske države. A u vazduhu, na kopnu i na moru britanska vojska je odigrala ogromnu ulogu u borbi protiv terorista… Nehotice se nameće pitanje gde su bile sve te britanske ’snage dobra‘ kada je ID sredinom 2015. godine praktično progutao trećinu Iraka i celu Siriju?“, naveo je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

On je naveo da je sam britanski ministar raportirao da su od 2014. godine britanske kraljevske oružane snage izvele svega 1.500 napada na ID u Iraku i Siriji.

Poređenja radi, ruska avijacija je izvela više od 99.000 preciznih napada na teroriste samo u Siriji, što je i dovelo do strateškog preokreta u borbi protiv Islamske države.

„Ako se britanski doprinos u borbi protiv ID može nazvati nemerljivim, onda je to pre u smislu njegove beznačajnosti nego u smislu razmera truda“, naveo je Konašenkov.