Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusija ograničila kretanje NATO u Crnom moru

Foto: pixabay.com

Rusija ograničila kretanje NATO u Crnom moru

U poslednje vreme SAD sve češće sarađuju sa zemljama Crnomorskog regiona nudeći im saradnju u sprovođenju vojno-pomorskih vežbi

Svet
Izvor: Tanjug

Rusija je uložila dosta napora kako bi ojačala svoju poziciju na Crnom moru i time je ostvarila značajan uspeh, naročito ako se uzme u obzir što je tako poremetila planove NATO-a za taj region, piše list „Forbs“.

U poslednje vreme SAD sve češće sarađuju sa zemljama Crnomorskog regiona nudeći im saradnju u sprovođenju vojno-pomorskih vežbi, kao i pregovore o saradnji u proizvodnji odbrambenih kapaciteta, prenosi Sputnjik.

Vašington to objašnjava time da je državama koje se graniče sa Rusijom neophodna zaštita od potencijalne „pretnje“ od strane Moskve, piše list.

Istovremeno, Zapad veoma dobro zna da je Rusija u proteklih sto godina na Crno more gledala kao na jedan od najvažnijih regiona koji je garant sopstvene bezbednosti, kao i da za tako nešto ima istorijske i strateške argumente.

Iz tog razloga uopšte se ne treba čuditi što Moskva ulaže tolike napore kako bi vratila staru slavu svojoj floti, ističe autor članka.

Nakon toga se Krim vratio u sastav Rusije, a Moskva je na taj način zatvorila Crno more.

Sposobnosti ruske mornarice omogućavaju Rusiji da ograniče kretanje SAD i NATO-a u Crnom moru, ali i da primora Vašington da uveliča rashode kada je reč o vojnoj industriji.

Čak i najmanji ruski patrolni brodovi mogu da predstave veliku pretnju jer koriste najnovije krstareće rakete „Kalibar“, kao i municiju za precizno navođenje.