Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA POMAŽE u obnovi kluturnog nasleđa Sirije

Foto: Printscreen

RUSIJA POMAŽE u obnovi kluturnog nasleđa Sirije

​Čuveni ruski Ermitaž pomoći će da se sačuva kulturno nasleđe Sirije.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Državni Ermitaž i Kulturna fondacija Aga Kana potpisali su danas Memorandum o saradnji u okviru šestog Sanktpeterburškog međunarodnog kulturnog foruma, saopštio je muzej.

Memorandum su potpisali generalni direktor Ermitaža Mihail Pjotrovski i Lui Monreal, generalni direktor Mreže za razvoj Kulturne fondacije Aga Kana, prenosi Glas Moskve.

„Danas potpisujemo sporazume s našim starim partnerom – Kulturnom fondacijom Aga Kana. To je organizacija koja ostvaruje kolosalni rad u očuvanju kulturnog nasleđa na Bliskom i Srednjem istoku, u Avganistanu, Libiji, Iraku, Siriji, odlično povezujući društvenu obnovu s obnovom oslobođenih spomenika. To je krajnje važno, jer ne možemo da obnavljamo spomenike, zaboravljajući na ljude“, rekao je Pjotrovski.

Prema njegovim rečima, biće nastavljena podrška zajedničkim naporima vlade Sirije i Uneska da se obnove muzeji u toj zemlji.

„Ermitaž i Fondacija Aga Kana učestvovaće u obnovi muzejskog blaga u Siriji. Zahvaljujući herojskim naporima i izvanrednom umeću naših sirijskih kolega muzejske kolekcije su sačuvane. I sada nudimo pomoć u obnavljanju muzeja, organizovanju specijalizacija i majstorskih radionica za restauratore. Pre svega je reč o muzejima Palmire, zbog toga što za nas, za Peterburg, Palmira predstavlja najsvetlije ime, svima poznato, smatramo sebe severnom Palmirom“, rekao je direktor Ermitaža i naveo da je „neophodna međunarodna kampanja velikih razmera za obnavljanje drevnih spomenika, kao i da svet treba da se ujedini da bi sačuvao spomenike“.