Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA postavila antisabotažnu odbranu PROTIV TERORISTA u Siriji

Foto. Ministarstvo odbrane RF

RUSIJA postavila antisabotažnu odbranu PROTIV TERORISTA u Siriji

Ruska vazduhoplovna baza Hmejmim predstavlja sredstvo za odvraćanje od terorizma u Siriji i susednim zemljama

Svet
Izvor: Glas Moskve

Antisabotažna granica postavljena je duž obale ruske mornaričke službe za održavanje i podršku u sirijskom gradu Tartusu.

„Danas je u ruskoj pomorskoj bazi u sirijskom Tartusu izgrađena potpuna granična antisabotažna odbrana… U zemlji se vodi građanski rat, i ne bi trebalo primenjivati privremeno rešenje ni za bezbednost vojne baze ni za vojno okruženje“, prenose mediji.

Šef glavne operativne direkcije ruskog generalštaba general-pukovnik Sergej Rudskoj je 26. aprila rekao da ruska vazduhoplovna baza Hmejmim, zajedno sa pomorskom bazom u Tartusu, predstavlja sredstvo za odvraćanje od terorizma u Siriji i susednim zemljama, prenosi portal Glas Moskve.

Predsedavajući Odbora za odbranu Državne dume Rusije Vladimir Šamanov izjavio je 18. maja da su mere za modernizaciju u ruskoj pomorskoj bazi pokrenute i da će za njihovu punu implementaciju biti potrebno pet do sedam godina.

Tartus je od 1970-ih godina bio punkt za snabdevanje sovjetske, a potom i ruske mornarice na Sredozemnom moru.

Rusija i Sirija su 18. januara potpisale sporazum o ekspanziji i modernizaciji pomorskog objekta u Tartusu. Sporazum važi 49 godina i automatski se produžava svakih 25 godina, osim ukoliko jedna od dve države ne odluči da se povuče.