Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA POSTAVLJA novu diviziju "S-400" na granici sa Ukrajinom

Foto: Sputnik

RUSIJA POSTAVLJA novu diviziju "S-400" na granici sa Ukrajinom

​Zadatak drugog diviziona sistema S-400 je da na vreme primeti i, ako je potrebno, uništi vazdušne objekte sa strane Ukrajine

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Novi, drugi divizion lansirnog protivraketnog sistema S-400, koji se nalazi u Sevastopolju, prvenstveno će kontrolisati vazdušni prostor nad Čongarom i Armjanskom na granici sa Ukrajinom, izjavio je izvor iz bezbednosnih snaga Krima.

„Zadatak drugog diviziona sistema S-400 je da na vreme primeti i, ako je potrebno, uništi vazdušne objekte sa strane Ukrajine koje predstavljaju pretnju za Krim“, rekao je izvor, a prenosi Glas Moskve.

On je naglasio da Ukrajina pojačava agresivnu retoriku prema Krimu i testira krstareće rakete.

„Ove raketne probe Ukrajine predstavljaju opasnost za poluostrvo, jer je putanja njihovog leta praktično nepredvidiva. Da bi se izbegle ’slučajnosti‘, na Krimu se formira ešalonski sistem protivvazdušne odbrane, a zadaci diviziona S-400 u blizini Sevastopolja su da eliminišu takve pretnje na velikim udaljenostima“, istakao je sagovornik agencije.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je prošlog decembra da će novi divizioni sistem protivraketne odbrane S-400 „Trijumf“ stupiti na dužnost 12. januara 2018. godine na Krimu u Sevastopolju.

U proleće 2017. godine prvi divizion S-400 bio je raspoređen na području Teodosije.