Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusija pravi NOVI EKRANOPLAN "Galeb"

Foto: www.travelcentre.com.au

Rusija pravi NOVI EKRANOPLAN "Galeb"

Najnoviji ekranoplan “Galeb” sa zapreminom od 54 tone biće proizveden u Rusiji između 2019. i 2020. godine, rekao je direktor kompanije “Radar

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ekranoplan je vozilo visoke brzine koje je nastalo kao ukrštanje teškog aviona i glisera. Leti na visini nekoliko metara od površine vode ili zemlje, dok mu sloj vazduha između krila i tla drastično smanjuje otpor, piše Glas Moskve.

“U ovom trenutku, izgradili smo obećavajući višenamenski brod-ekranoplan nove generacije Galeb A-050 sa zapreminom od 54 tone i nosivošću od 15 tona, koji može rešavati najrazličitije zadatke.Od prenosa tereta do specijalnih misija traganja i spašavanja. To je višenamenska transportna platforma koja se može primeniti u svim oblastima - od Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za vanredne situacije, Ministarstva odbrane i Ministarstva saobraćaja”, rekao je Ancev.

Trenutno se radi na pravljenju prototipa, a treba navesti i da “Galeb” može da nosi krstareće rakete i ostalu vojnu opremu.

Vest o ponovnoj proizvodnji ekranoplana u Rusiji, vratila je sećanja na njihovu mitsku reputaciju.

Još pre nekoliko godina u Rusiji je najavljeno da bi se ponovo mogli proizvoditi ekranoplani, bazirani na sovjetskim projektima.

Da podsetimo, "Kaspijsko čudovište" 1964. je godine dizajnirao slavni inženjer Rastislav Aleksejev što je vrlo brzo otkrila i CIA.

Oni su iz vazduha snimili gigantsku letelicu sa oznakom "KM" i tada je prozvali "Kaspian monster".

Ali "KM" je zapravo bila ruska oznaka za "Korabl maket" tj. prototip.

Raspon krila misteriozne letelice bio je čak oko 37 metara, a dužina njenog trupa iznosila je 92 metra. MD-160 je uterivao strah u kosti.

Bila je to tada najveća letelica na svetu, a veličina je u Hladnom ratu bila bitna.

CIA se toliko prestrašila ruskog tajnog projekta da su dizajnirali posebnu bespilotnu letelicu kojom su špijunirali njen razvoj.

Ta prva verzija ekranoplana dizajnirana je da leti pet do deset metara iznad tla ili površine vode i koristi "ground" efekat, što joj je omogućavalo da prevozi veoma težak teret, bilo u vojnim trupama, vojnoj opremi ili nuklearnim glavama.

Uprkos gigantskim dimenzijama i težini, MD-160 je mogao da postigne brzinu od čak 500 km/č.