Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA PREDSTAVILA helikopter-transformer Mi-8AMT

Foto: russianhelicopters.aero

RUSIJA PREDSTAVILA helikopter-transformer Mi-8AMT

Na aviomitingu MAKS 2017 prvi put je predstavljen helikopter-transformer MI-8AMT.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Reč je o helikopteru koji se iz transportera za samo 60 minuta može pretvoriti u putnički, a u luksuznu letelicu za svega tri sata.

U transportnoj varijanti, Mi-8AMT može da preveze do 26 ljudi i do 4 tona tereta. U slučaju hitnog iskrcavanja pripadnika desantnih jedinica ili spasilaca, u helikopteru postoje tri tačke za desant bez padobrana tj. uz pomoć specijalne sajle.

Helikopter je opremljen opremom za traganje i spasavanje — sajlama LPG-150 i reflektorom TSL-1600, pa može da se koristi i u te svrhe.

Povećana bezbednost leta je osigurana ugradnjom sistema za rano upozoravanje blizine zemlje, tla (EGPVS), piše Glas Moskve.

Luksuzni salon je predviđen za 13 putnika, u pratnji stjuardese, i pruža putnicima visoku udobnost i komfor.

Ima sedišta za svakog putnika i udobne divane, stolove na rasklapanje, savremene komunikacijske i multimedijalne sisteme, a takođe i garderober, mini-bar za posluženje, toalet i sl.

„Univerzalnost je jedan od onih kvaliteta zbog kojeg ruske helikoptere korisnici toliko cene u celom svetu. Naše letelice su se pokazale uspešnim i prilikom izvršavanja sanitarnih, tragačkih i spasilačkih zadataka, patroliranja, eliminisanja posledica od vanrednih situacija, kao i u prevozu putnika i tereta. Pozitivne reakcije prvih kupaca i interesovanje novih dovele su do toga da se nastavi proizvodnja i isporuke helikoptera-transformera Mi-8AMT“, rekao je generalni direktor holdinga „Helikopteri Rusije“ Andrej Boginski.