Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSIJA PREDSTAVLJA "NEUROMOBIL", vozilo kojim se upravlja snagom uma

Foto: sputniknews

RUSIJA PREDSTAVLJA "NEUROMOBIL", vozilo kojim se upravlja snagom uma

​Maketa automobila biće zvanično predstavljena javnosti na sajmu u Moskvi 13. decembra.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Na projektu izrade prvog ruskog automobila kojim će upravljati ljudske misli radi Vasilij Mironov, istraživač i rukovodilac laboratorije inteligentnih biomehatronih tehnologija Naučno-istraživačkog instituta Lobačevskog.

Upravljanje neuromobilom predstavlja složen i zahtevan naučno-tehnički zadatak i tek predstoji njegovo praktično rešavanje. Ono će biti podeljeno u dva segmenta, piše Glas Moskve.

„Jedan od segmenata će biti monitoring stanja na putu, a drugi će utvrđivati stanje osobe koja upravlja vozilom posredstvom sistema koji registruje moždanu aktivnost. Upravo taj drugi segment je zadužen i za ’prenos‘, odnosno ’prevod‘ mentalnih komandi korisnika u signale za odgovarajuće sisteme prevoznog sredstva“, objašnjava Mironov.

Važno je naglasiti da bi to vozilo najpre moglo da bude od koristi osobama koje imaju poteškoća u kretanju.

On dodaje da postoje i određeni rizici u vezi sa celim tim procesom. Deo rizika je povezan sa spoljnom sredinom poput neke nepredviđene situacije ili nesreće na putu izazvane učešćem drugih učesnika u saobraćaju.

„Osim toga, ti rizici mogu biti povezani i sa meteorološkim uslovima koji bi mogli da otežavaju rad senzora. Taj segment će biti izučavan u laboratoriji uz upotrebu kompjuterske simulacije, ali i modeliranjem u realnosti, na poligonu“, ističe Mironov.

Naučnik dodaje da je u ovoj fazi realizacije projekta teško i nezahvalno govoriti da li postoje planovi za izlazak na strana tržišta i da je sad prvenstveni zadatak da se proizvod finalizira i da uspešno startuje na ruskom tržištu.