Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusija razvija NOVI ARTILJERIJSKI SISTEM

Foto: sputniknews

Rusija razvija NOVI ARTILJERIJSKI SISTEM

​Rusija razvija novu generaciju protivavionskih artiljerijskih sistema sposobnih da obore široki spektar ciljeva.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

U saopštenju za javnost Naučno-proizvodne korporacije „Uralvagonzavod“, fabriku je posetio zamenik predsedavajućeg odbora Vojno-industrijske komisije Ruske Federacije Oleg Bočkarjov.

On je pregledao proizvodne sisteme koji su ušli u eksploataciju i perspektivne modele vojne tehnike, prenosi Glas Moskve.

Među perspektivnim modelima vojne tehnike na fotografijama saopštenja za javnost može se videti prototip borbenog vozila “2S38” samohodnog lansirnog artiljerijskog sistema sa automatskim topovima kalibra 57 milimetara.

Karakteristike novog sistema

Mobilni sistem “2S38” je sistem sposoban da se bori protiv širokog spektra vazdušnih meta koristeći pasivno izviđanje i opremu za praćenje ciljeva.

Postavljen na amfibijsko oklopno vozilo BMP-3, sistem “2S38” je konstruisan da obori bespilotne letelice, krstareće rakete, rakete vazduh-zemlja, taktičke vojne avione i helikoptere za vazdušnu podršku.

Sistem optičke i elektronske detekcije ciljeva, koji je razvijen u Minsku, omogućava posmatranje od 360 stepeni.

Sistem može da primeti napadački avion na 6,4 kilometara. Primenom sektorskog posmatranja on može da „vidi“ avion na udaljenosti većoj od 12 kilometara.

Samohodni protivavionski top takođe može da služi za odbranu od višestrukog lansera raketa i da uništi kopnene mete i brodove.

Njegov top dovoljno je brz da obori ciljeve koji lete na visinama do 500 metara u sekundi.